2500 de persoane vor beneficia de acest proiect

Consiliul Județean Harghita a semnat marți, 29 aprilie, contractul de finanțare cu Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) în calitate de coordonator de reformă și investiții, respectiv finanțator, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI), în calitate de agenție de implementare, pentru realizarea proiectului  ”Harghita biblio digital Hub (HbdH)” finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Obiectivul proiectului este crearea condițiilor pentru îmbunătățirea competențelor digitale a 2500 de cetățeni din județul Harghita și  integrarea a 38 de biblioteci publice într-un sistem de nivel județean, atât sub aspect biblioteconomic, cât și în privința serviciilor oferite publicului. Dintre aceste 38 de biblioteci, 3 vor beneficia de lucrări de renovare și modernizare și de echipament informatic modern, iar 35 de biblioteci vor fi echipate cu echipamente informatice moderne.

Prin acest proiect, se va implementa un software unitar la nivel de sistem, completat de un sistem de securitate și management al colecțiilor, bazat pe soluții RFID pentru circulația și verificarea colecțiilor.

Prin modernizarea dotărilor informatice ale celor 38 de biblioteci se va îmbunătăți accesul publicului din județ la serviciile de lectură și alte servicii existente ale bibliotecilor, se vor eficientiza operațiunile administrative din biblioteci și se vor dezvolta noi servicii de bibliotecă, în acord cu necesitățile culturale și educaționale actuale ale publicului-țintă.

Parteneriatul în acest proiect este format din Consiliul Județean Harghita, în calitate de lider de proiect, Biblioteca Județeană “Kájoni János”, Biblioteca Municipală Odorheiu Secuiesc, Biblioteca Municipală Gheorgheni, Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Toplița și 34 de UAT-uri locale,  pentru bibliotecile de pe raza acestora, și anume: Băile Tuşnad, Borsec, Cristuru Secuiesc, Vlăhița, Atid, Bilbor, Căpâlnița, Cârța, Ciucsângeorgiu, Ciumani, Corund, Cozmeni, Dănești, Dealu, Ditrău, Gălăuțaș, Joseni, Lueta, Lunca de Jos, Merești, Mihăileni, Mugeni, Ocland, Păuleni-Ciuc, Remetea, Săcel, Sâncrăieni, Sândominic, Sărmaș, Sânsimion, Secuieni, Șimonești, Subcetate, Ulieș.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 3,5 milioane lei și durata de implementare este de 16 luni.

„Într-o societate în care digitalizarea a devenit parte esențială a vieții de zi cu zi, bibliotecile noastre se transformă în centre de învățare și dezvoltare a competențelor digitale fără de care nu ne mai putem imagina viitorul. Prin acest proiect contribuim atât la modernizarea spațiilor dedicate lecturii și învățării,  cât și la creșterea competitivității județului Harghita”,  a subliniat Biró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita.

Miercurea Ciuc, 30 aprilie 2025