CAPactivities 2022 kerekasztal beszélgetés

A CAPactivities 2022 Európai Uniós projekt keretében november 10-én megrendezésre került az első kerekasztal beszélgetés Csíkszeredában a Megyei Tanács épületében. Az eseményen kis termelők, gazdák, szövetkezetek, illetve helyi hatóságok is tiszteletüket tették.

Az első beszélgetés főként a tejfeldolgozásra koncentrált, az abban rejlő lehetőségekre és hiányosságokra.  Ugyanakkor a résztvevők azt is megvitatták, hogyan lehet ebből gazdasági és szociális előnyöket kovácsolni, figyelmet szentelve a biodiverzitásra és a természetre is.

A résztvevők bővíthették tudásukat a Közös Agrárpolitikát érintő témákban és intézkedésekben, népszerűsítve ezáltal a gazdálkodók körében a politikát, és tudatosítva bennük a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket.

Az esemény szerves része volt a hegyvidéki területeken fekvő gazdaságok és az abban rejlő lehetőségek feltérképezése. Aktuális a hegyvidéki gazdaságokat célzó pályázat, amely három irányban nyújt segítséget. Pályázni lehet esztenák építésére, tejfeldolgozókra, illetve erdei gyümölcsökre, gombákra, gyógy- és fűszernövényekre fókuszáló begyűjtő központokra. A pályázatot érintő gyakorlati kérdésekre adott irányvonalat a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság képviselője, Dr. István Róbert, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól Dr. Vass Előd, illetve Both Enikő a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől. Az illetékes hatóságok ugyanakkor beszéltek az engedélyezési folyamatokról, annak módjáról és lehetséges buktatóiról.

Továbbá, Barabási Antal Szabolcs, államtitkár, Könczei Csaba, parlamenti képviselő, Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, László Csongor, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, és Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, szakmai meglátásukkal színesítették az eseményt és emelték annak színvonalát.

Csíkszereda, 2022 november 10.

#IMCAP #CAPactivities