Sute de costume populare românești și secuiești au fost achiziționate  de-a lungul anilor

https://judetulharghita.ro/program-special-de-finantare-nerambursabila-a-porturilor-populare-si-traditionale/

Consiliul Județean Harghita continuă și în acest an Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și a costumelor tradiționale.
Programul a fost și rămâne o oportunitate pentru reînnoirea vestimentației ansamblurilor populare, pentru îmbogățirea colecțiilor de porturi populare din școlile și grădinițele județului, precum și pentru redescoperirea și reînnoirea porturilor moștenite.

În anul 2023, prin acest program, s-a acordat finanțare în valoare de 294 de mii de lei pentru 64 de seturi complete de port popular și 215 piese de elemente de port popular.
În 2024, s-a acordat finanțare în valoare de peste 380 de mii de lei pentru 245 de seturi complete de port popular și tradițional, precum și pentru 468 de piese de elemente de port popular. În cadrul programului se finanțează proiecte privind confecționarea sau achiziționarea porturilor populare, a elementelor de port popular și a costumelor tradiționale, precum și proiecte cu caracter cultural.

Sursa foto: Asociația Pentru Promovarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Livezi

În 2025, bugetul alocat este de 400 de mii de lei și au fost depuse 86 de proiecte, iar în urma evaluării acestora, au fost declarate câștigătoare 41 de proiecte.

Programul de finanțare a costumelor populare tradiționale și a elementelor de port popular a fost lansat în 2012 și se bucură de un succes constant. În fiecare an, noi asociații și organizații se alătură inițiativei, astfel, anul acesta, numărul cererilor depuse a crescut cu 10 față de anul trecut.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, portul popular este o expresie autentică a identității culturale și un simbol al tradiției moștenite.
„Prin acest program sprijinim inițiativele care contribuie la conservarea acestui patrimoniu viu, consolidând identitatea comunităților locale. Scopul nostru nu este doar să sprijinim perpetuarea unor meșteșuguri, ci și revitalizarea valorilor care ne definesc”, a punctat Bíró Barna-Botond.

Miercurea Ciuc, 4 iulie 2025