Datorită sprijinului UDMR, 9,4 milioane lei au fost alocați de la bugetul de stat Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc
https://www.facebook.com/judetulharghita/videos/628250130249023

Forul deliberativ al județului Harghita s-a reunit marți, 13 mai, în ședință extraordinară, caracterul de urgență fiind determinat de necesitatea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al județului pentru demararea unor investiții.
Rectificarea bugetului a vizat modificarea listei programelor de investiții ale Consiliului Județean Harghita, în vederea demarării urgente a procedurilor de achiziție publică pentru modernizarea drumurilor județene DJ 131A, DJ135, limita județului Mureș – Atid, DJ 174A – Bilbor – DJ 174C – lim. jud. Suceava, pod pe DJ153D Subcetate și elaborarea Proiectului Tehnic pentru construirea Școlii Speciale Sf. Ana din Miercurea Ciuc.

Consiliul a aprobat și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2025 în valoare de 599,19 mii lei, pentru asigurarea contribuției județului, în valoare de 574,39 mii lei, într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), ce vizează investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, în valoare de 5,6 milioane lei cu tva.
Totodată, Ministerul Sănătății a alocat Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc aproximativ 9,4 milioane lei pentru finanțarea aparaturii medicale și echipamentelor de comunicații în urgență și a altor investiții.

„Dinamica dezvoltărilor la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a cunoscut un trend ascendent datorită lobby-ului făcut la București în favoarea județului Harghita. Le mulțumesc pentru acest sprijin domnului Kelemen Hunor, președintele UDMR, și ministrului Tánczos Barna. Toate aceste investiții nu ar fi fost posibile fără implicarea UDMR la guvernare”, a subliniat Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita
Rectificarea a vizat și bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cu suma de 3,2 mii lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate de persoane cu dizabilități și adopții.
Forul deliberativ a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Societății Întreținere Drumuri Harghita S.R.L., Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, precizând că se dorește ca activitatea societății să demareze cât de curând.

Au fost aprobate și măsurile educative care însoțesc distribuția de fructe, lapte și produse lactate în anul şcolar 2024 – 2025, în cadrul Programului pentru școli al României, privind utilizarea de materiale didactice educative care să prezinte preșcolarilor și elevilor informații adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanțuri de aprovizionare și produse locale, producția ecologică, producția sustenabilă și combaterea risipei alimentare. Realizarea programului se va face din resurse guvernamentale și europene, a precizat președintele Consiliului Județean Harghita.

Totodată, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și proiectele tehnice pentru trei obiective de investiții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce vizează reabilitarea energetică, modernizarea și extinderea Policlinicii stomatologice, creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ al județului Harghita și renovarea energetică a Vilei 6 aflate în incinta Taberei Băile Homorod. Cu privire la Vila 6, și celelalte vile aflate în proprietatea Consiliului Județean Harghita, președintele a menționat că se dorește realizarea unei tabere de tineret.

În privința costurilor, președintele a punctat faptul că, la majoritatea proiectelor de investiții prin PNRR, costurile de execuție au crescut cu 30-35% față de nivelul documentației aprobate și depuse pentru finanțare. În cazul Palatului Administrativ președintele a punctat că este vorba de o creștere de 40%, din acest motiv, pentru acoperirea contribuției proprii în realizarea cerințelor din proiect, Consiliul Județean Harghita va contracta un credit prin trezorerie, facilitat de Guvern, restul sumelor urmând a fi asigurate din bugetul anului viitor.
Bíró Barna-Botond a accentuat că „toate aceste modificări de costuri sunt un semnal pentru viitor, în angajarea pentru realizarea unor astfel de investiții care încătușează propriul buget”.

 

Miercurea Ciuc, 14 mai 2025.