Consiliul Județean Harghita a accesat peste 4,2 milioane de euro pentru proiecte soft, în cadrul exercițiilor financiare 2014-2020 și 2021-2027

În contextul zilei de 9 mai, Ziua Europei, Consiliul Județean Harghita subliniază rolul esențial pe care Uniunea Europeană îl joacă în modernizarea și dezvoltarea comunităților locale, prin finanțarea unor proiecte strategice în domenii-cheie precum digitalizarea, educația, protejarea patrimoniului cultural, creșterea competitivității economice, educația antreprenorială, dezvoltarea durabilă și incluziunea socială.

Astfel, în exercițiul financiar 2014–2020, Consiliul Județean Harghita a implementat 19 proiecte care au ca scop dezvoltarea capacităților umane, instituționale sau organizaționale, denumite proiecte soft, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, prin programele de finanțare POCA, Interreg Europe, Transnațional Dunărea, Horizon 2020, CAP, Erasmus+ și Europa pentru cetățeni.

https://judetulharghita.ro/informatii-de-interes-public/proiecte-eu/

Aceste proiecte au vizat îmbunătățirea calității administrației publice prin implementarea unui sistem de management al performanței, pentru oferirea unor servicii de calitate cetățenilor și creșterea  încrederii în instituțiile publice, sporirea competitivității IMM-urilor în sectorul destinat turismului rural, creșterea calității educației antreprenoriale în rândul tinerilor, schimbul de bune practici în industria alimentară, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului, creșterea incluziunii sociale și familiarizarea cu Politica Agricolă Comună în vederea dezvoltării zonelor rurale.

Prin Programul Europa pentru cetățeni, în cadrul celor două proiecte derulate – EU3doms, ENSIE, s-a urmărit schimbul de idei și bune practici privind viitorul Europei, cu accent  pe libertățile de circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalurilor, precum și crearea unei rețele internaționale pentru schimbul de experiență privind întreprinderile de integrare socială.

În cadrul Programului Erasmus+, proiectele au vizat lansarea unui dialog transnațional  și intergenerațional, între tineri și factorii de decizie, pentru identificarea celor mai bune strategii de creștere a atractivității orașelor mici, sprijinirea adaptării inovatoare a metodologiei SMART e-Maths în procese de învățare diferențiate și diseminarea de competențe și metodologii pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor din zonele rurale.

În exercițiul financiar 2021–2027, Consiliul Județean Harghita a accesat peste 1,6 milioane de euro prin 17 proiecte depuse în cadrul programelor ce vizează sprijinul pentru măsurile de informare referitoare la Politica Agricolă Comună, Interreg Europe, Cetățeni, egalitate, drepturi și valori, Erasmus+, Piața Unică a Comisiei Europene și Regiunea Dunării.

O parte a acestor proiecte se află în implementare și domeniile pe care le vizează sunt  educația digitală, reducerea risipei alimentare, implicarea civică, reziliența în fața schimbărilor climatice, revitalizarea zonelor rurale și dezvoltarea durabilă.

 „România este Europa! De aceea, nu pot să concep ca eforturile atâtor oameni care au contribuit la intrarea României în UE să fie anulate de persoane care pun propriile interese mai presus de ale comunităților locale. Nu pot să nu mă întreb cum ar fi arătat România fără fondurile europene și bunele practici, fără libertatea de a circula și munci în orice stat european. Astăzi, 9 mai, celebrăm Ziua Europei, care pentru noi a însemnat un pas spre prosperitate. Știu că mai sunt multe de făcut, dar așa cum spunea Robert Schuman, «Europa nu se va construi într-o singură eră, nici într-un singur moment. Ea se va construi prin realizări concrete, care vor crea o solidaritate de fapt». De aceea,  este esențial ca, în fața unor provocări interne și externe, să ne reafirmăm angajamentul față de valorile Uniunii Europene și să continuăm să lucrăm împreună pentru o Europa unită, solidară și prosperă. În fața acestui moment de cotitură, nu trebuie să uităm că progresul se construiește pas cu pas și doar prin cooperare și încredere în viitor vom depăși orice obstacol”

, a apreciat Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita.

Consiliul Județean Harghita va continua să fie un promotor activ al dezvoltării sustenabile prin atragerea fondurilor europene, în beneficiul cetățenilor din județ.

Miercurea Ciuc, 9 mai 2025