Opt servicii publice comunitare de evidență a persoanelor sunt în slujba cetățenilor

 

Prima structură cu atribuții în evidența persoanelor a fost înființată prin Înaltul Decret Regal nr. 947, publicat în Monitorul Oficial al României la 24 martie 1921.
Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor (DJEP), instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, a fost înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 3/2005 și are rolul de a coordona și controla metodologic activitatea celor opt servicii publice comunitare locale din județ: Miercurea Ciuc, Zetea, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Vlăhița, Toplița, Cristuru Secuiesc și Bălan.

În acest context, în ultimii douăzeci de ani, au fost emise 581.774 de cărți de identitate și 26.584 de cărți de identitate provizorii de către serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor.

Un alt domeniu de activitate al DJEP este actualizarea Registrului Național de Evidență a Persoanelor pe baza documentelor prezentate de cetățeni și a celor emise ori comunicate de autoritățile și instituțiile abilitate, precum: Ministerul Afacerilor Externe, pentru evenimentele de stare civilă survenite în străinătate; Autoritatea Națională pentru Cetățenie, pentru cei care dobândesc sau pierd cetățenia română; organele judiciare, în cazul persoanelor cărora li s-a dispus interzicerea exercitării drepturilor electorale, interzicerea prezenței în anumite localități, interzicerea părăsirii teritoriului României, măsura dării în urmărire, măsura preventivă a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu, participarea la proceduri judiciare, măsuri de protecție prin ordin de protecție, precum și în cazul celor puse sub interdicție; instanțele judecătorești, notarii publici și ofițerii de stare civilă, pentru modificările intervenite ca urmare a divorțului; Direcția Generală de Pașapoarte, pentru cei care dobândesc sau dețin statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate; structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor sau din cadrul primăriilor, acolo unde nu există astfel de servicii, pentru modificările intervenite în statutul civil al persoanelor fizice.

De asemenea, DJEP procesează comunicările transmise de serviciile publice comunitare de pașapoarte, actualizând astfel datele din Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) privind cetățenii români care și-au stabilit domiciliul în străinătate. Această activitate a înregistrat o evoluție semnificativă în ultimii ani, numărul comunicărilor transmise de către Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Harghita crescând de la 145 în anul 2019, la 1513 în anul 2020, 3424 în anul 2021, 5179 în anul 2022, 8953  în anul 2023 și 7355 în anul 2024. În total, în perioada 2019-2024, au fost transmise 26.569 comunicări.

Un alt domeniu de activitate al DJEP este furnizarea de date din Registrul Național de Evidență a Persoanelor, conform legislației în vigoare. În vederea obținerii unor drepturi sau pentru apărarea intereselor lor în străinătate, cetățenii români pot solicita eliberarea unui certificat care atestă domiciliul, în conformitate cu art. 29 din OUG nr. 97/2005. Acest document este emis la cererea titularilor de către Direcțiile Județene de Evidență a Persoanelor sau de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor.

Mai multe informații despre activitatea instituției pot fi găsite accesând pagina: www.djep hr.ro.

 

Miercurea Ciuc, 4 aprilie 2025