Persoanele interesate pot găsi sprijin în Ghișeul Unic de Eficiență Energetică din cadrul Consiliului Județean Harghita
Consiliul Județean Harghita este preocupat de valorificarea tuturor oportunităților de finanțare pentru creșterea rezilienței și independenței energetice a României prin creșterea ponderii producției de energiei electrică din surse regenerabile a comunităților, astfel, având în vedere Ordonanța de Urgență 92/2024, a înființat Ghișeul Unic de Eficiență Energetică.
https://judetulharghita.ro/eficienta-energetica/
Scopul acestui ghișeu – birou este să ofere servicii de informare şi consiliere tehnică în domeniul eficienței energetice în clădiri şi al utilizării surselor regenerabile de energie pentru consumatori şi prosumatori, persoane fizice şi juridice, în vederea accesării resurselor oferite prin programele de investiţii finanțate din fonduri europene, din bugetul de stat, precum şi din alte surse.
Fiecare solicitant, operator economic/societate comercială validat anterior de MIPE, poate depune câte o cerere de finanțare în numele beneficiarilor finali cu care a încheiat în prealabil contracte comerciale pentru maxim 1000 de beneficiari finali pentru fiecare apel din cadrul Componentei 16 – I4 și I7, respectiv:
- I4 – componenta A: panouri solare și baterii pentru stocare destinate persoanelor vulnerabile, perioada de depunere a proiectelor în platforma PNRR: 16.12.2024, ora 10:00 – 17.02.2025, ora 17:00.
- I4 – Etapa I, Componenta B: pentru populația generală, inclusiv persoane vulnerabile instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW* , perioada de depunere a proiectelor în platforma PNRR: 16.12.2024, ora 10:00 – 27.01.2025, ora 17:00.
- I4 – Etapa II: panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW și baterii pentru stocare a energiei electrice cel puțin 5 kW destinate populației generale care nu dețin nici unul din cele două sisteme .
- I7 Axa I/1: anvelopare a clădirii și panouri solare pentru persoanele vulnerabile, perioada de depunere a proiectelor: 16.12.2024, ora 10:00 – 17.02.2025, ora 17:00.
Sunt obligatorii minim următoarele activități:
- reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii prin:
- izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, inclusiv lucrări de finisare (ex. tencuială decorativă)
- lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
iii. izolarea termică a acoperișului/planșeului;
- instalarea sistemelor fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu o capacitate netă de cel puțin 3kW, pentru consum propriu, care sunt conectate la rețeaua naţională de distribuţie;
- realizarea Raportului de expertiză tehnică a clădirii;
- realizarea Raportului de audit energetic;
- întocmirea Certificatelor de performanță energetică (inițial și final).
Etapa a II-a din cadrul I4, panouri + baterii, și Axa II din cadrul I7, anvelopare, dedicate populației generale, se va lansa după finalizarea apelurilor menționate anterior.
Mai multe detalii găsiți aici.
Firmele validate autorizate de MIPE depun proiecte / cereri de finanțare pentru beneficiarii finali, în baza contractelor comerciale, fiind necesar ca dosarele beneficiarilor finali să fie avizate de Ghișeul Unic de Eficiență Energetică de care aparțin.
Lista operatorilor economici validați în etapa de înrolare în cadrul apelurilor de proiecte aferente Investiției 4 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării și Investiţiei 7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor poate fi accesată aici.
Miercurea Ciuc, 23 decembrie 2024