Hargita megye három térségére is elkészült a mesterterv

 

A klímaváltozás, demográfiai kihívások, gazdaságfejlesztés, kultúra, identitás és biodiverzitás mentén készült helyzetelemzést veszi alapul az a három mesterterv, amely Hargita megye három térségének fenntartható módon történő fejlesztéséhez járul hozzá.

Hargita Megye Tanácsának székhelyén október 23-án, szerdán sajtótájékoztatón ismertették a három mestertervet, amely a Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás, a Hargita-Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás és a Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás, valamint a hozzájuk tartozó tagtelepülések kezdeményezésére jött létre.

Az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csák László, a mesterterveket készítő Planificatio cég képviselője, Bernád Bernadett, a Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője, valamint Jánó Előd, a Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője.

A mesterterv egy stratégiai dokumentum, amely hosszú távú víziót és fejlesztési keretet biztosít egy adott terület, régió vagy projekt számára. Célja, hogy összehangolja és irányítsa a cselekvéseket és befektetéseket egy meghatározott időszak alatt, meghatározott célok elérése érdekében.

A mesterterv Hargita megye három régiójának fenntartható fejlődését célozza, különös tekintettel az ökoturizmusra, a környezetvédelemre és a helyi lakosok életminőségének javítására. Stratégiai beavatkozásokat javasol az infrastruktúra, a közszolgáltatások, a mobilitás, a gazdaság és a környezet területén, a természeti és kulturális erőforrások kihasználásának kontextusában.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy minden rossz helyzetnek van valami előnye, hiszen tanulni lehet belőle. A most elkészült dokumentumok jókor, jó időben készültek el.

– Figyelembe kell vennünk az éghajlatváltozást és az Európai Unió politikáit, például a zöld átállást, ezért fontos a tevékenységeket e mentén szervezni, és az új szempontokat figyelembe venni. Számos bürokratikus akadállyal találkoztunk, néhányat sikerült leküzdenünk, de van, ami még ma is kihívást jelent. A mestertervek mentén olyan közös víziót alakíthatunk ki, amelyhez mindenki csatlakozhat, aki fenntartható fejlődési terveket akar megvalósítani. Fontos a fenntartható, aktív, négyévszakos turizmus, amely a helyi értékekre is épít, mert így egymást erősítő hatásban lehet fejleszteni a térségeket – mondta a megye elnöke.

Csák László, a mestertervek elkészítésének koordinátora rámutatott, hogy ezek a tervek olyan stratégiákat tartalmaznak, amelyek a legfontosabb és legsürgetőbb problémák megoldására összpontosítanak, mind környezeti, mind gazdasági, mind pedig lakossági szempontból.

– Mindhárom térségben vannak olyan kitörési pontok, amelyeket csak úgy lehet fejleszteni, ha egységesen, rendszerben és közös tervezés alatt vannak. A buszmegállótól a turistajelzésig, a helyi szolgáltatásokig mindent össze kell hangolni – részletezte a szakember.

A sajtótájékoztató végkövetkeztetése az volt, hogy a három mesterterv létrejöttével lehetőség adódik több uniós forrás lehívására, amelyek hozzájárulnak a három térség kiegyensúlyozott, fenntartható és hatékony, hosszú távú fejlesztéséhez.

Csíkszereda, 2024. október 24.