Cu implicarea tinerilor, să construim un viitor verde, ecologic și sustenabil!

https://judetulharghita.ro/proiectul-green-youth-empowerement/

În data de 23 octombrie, la sediul Consiliului Județean Harghita, a avut loc conferința de încheiere a proiectului Green Youth Empowerment – Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV), subprogramul Rețele de oraș.

Deși proiectul s-a încheiat, Consiliul Județean Harghita continuă să-și asume noi angajamente pentru un viitor sustenabil. În următorii cinci ani, se preconizează mobilizarea tinerilor din județ, organizarea unor târguri de muncă cu oferte care să corespundă obiectivului de sustenabilitate, având ca scop familiarizarea cât mai multor tineri cu oportunitățile profesionale și meseriile care contribuie pe termen lung la tranziția verde.

De asemenea, Consiliul Județean Harghita și-a asumat responsabilitatea de a continua programul „Copaci pentru viață” al Uniunii Europene. Un alt obiectiv este formarea unei mentalități în rândul tinerilor care să fie în armonie cu dezvoltarea durabilă și care să-i încurajeze să inițieze afaceri prietenoase cu mediul, responsabile din punct de vedere social și viabile economic, precum și să ia decizii sustenabile.

La eveniment au participat reprezentanți din mai multe țări, inclusiv Centrul de Copii și Tineret din Balvi (Letonia), Asociația Farsi Prossimo (Italia), Primăria din Újszilvás (Ungaria), municipalitatea Agia (Grecia), municipalitatea Gabrovo (Bulgaria) și Consiliul Local din Cox (Spania).

Proiectul Green Youth Empowerment a avut ca scop sprijinirea tinerilor în crearea de locuri de muncă verzi și promovarea implicării lor în procesul de luare a deciziilor legate de tranziția verde la nivel local, național și internațional. În cadrul proiectului, organizat ca răspuns la criza Covid-19, au avut loc până acum opt întâlniri internaționale, unde tinerii au dezbătut posibilități și experiențe legate de tranziția verde.

„Luarea fiecărei decizii trebuie să țină cont de obiectivul nostru de a proteja mediul, deoarece doar așa putem construi împreună un viitor sustenabil”, a punctat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Elekes Mózes, reprezentant al Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a prezentat programul „Copaci pentru viață” în județul Harghita, lansat în martie 2022, ca parte a inițiativei Trees for Life a Comitetului European al Regiunilor. În cadrul programului, Consiliul Județean Harghita și partenerii săi și-au propus plantarea a 50.000 de puieți de pini și pomi fructiferi, un obiectiv depășit prin colaborarea cu cetățenii, organizațiile civice și asociațiile.

András Róbert, consilier județean și președinte al composesoratului Nicolești, a explicat cum sunt utilizate resursele asociațiilor locale pentru a sprijini tranziția verde și comunitatea. Kósa István, reprezentantul Transylmagica, a prezentat obiectivele companiei, printre care se numără plantarea de puieți în cadrul unor proiecte de restaurare ecologică, proiecte care vor asigura beneficii ecologice și sociale multiple pentru pădurile viitorului.

Székely Ádám a prezentat produsele comercializate sub marca „Produs Secuiesc”, o inițiativă care sprijină numeroase întreprinderi locale să rămână viabile. Bíró Róbert a vorbit despre platforma Visit Harghita și inițiativa Family-friendly, subliniind obiectivul ca județul Harghita să devină, până în 2027, o regiune gastronomică a Europei.

Proiectul Green Youth Empowerment s-a încheiat cu succes, punând bazele unui viitor mai verde și sustenabil pentru tineri, care devin actori-cheie în tranziția verde a Europei.

Miercurea Ciuc, 25 octombrie 2024