Átadták a Székelyföldi Orbán Balázs-díjakat

Nagy érdeklődés övezte a XV. Székelyföld Napok kiemelkedő eseményét, az Orbán Balázs-díj-átadó ünnepséget, amelyre október 10-én, csütörtökön került sor Székelyudvarhelyen, az Areo Hotel és Étterem rendezvénytermében. Az esemény során a székelyföldi megyék által létrehozott és az elmúlt évek során nagy elismerésnek örvendő Orbán Balázs-díjjal tüntették ki a székelyföldi közösség életében kiemelkedő személyeket és szervezeteket.

Az Orbán Balázs-díj, térségünk egyik legnagyobb kitüntetése, olyanoknak jár, akik munkájukkal és elkötelezettségükkel példát mutatnak a székelyföldi értékek megőrzésében és továbbörökítésében. Az idei díjazottak nemcsak őrzik Székelyföld kulturális örökségét, hanem aktívan építik a közösség jövőképét, és inspirációval szolgálnak a fiatalabb generációk számára.

A díj-átadón jelen voltak a Kovászna, Maros és Hargita megye tanácsainak vezetői, a helyi kulturális élet képviselői, a dííazottak meghívottjai, valamint számos érdeklődő, hogy tanúi legyenek ennek az eseménynek, amely méltán vált a régió egyik legfontosabb kulturális eseményévé.

Az ünnepség a közösség összefogásának és a székely értékek közös megőrzésének szimbóluma, egyúttal megerősítve Székelyföld vezetőinek és közösségének elköteleződését a hagyományokon és autentikus értékeken alapuló jövőépítés iránt.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának elnökhelyettes köszöntőjében kiemelte, csak azok tudnak együtt ünnepelni, akik dolgozni és tervezni is képesek együtt.

— A mai napon azt is ünnepeljük, hogy a három székelyföldi megye együtt tud gondolkodni, tervezni és eredményesen dolgozni is. Székelyföld értékét és szépségét nemcsak a táj, az épített örökség, és a különböző erőforrások adják meg, hanem az itt élő közösség, a székely emberek. A mai nap díjazottai is ilyen személyek, akik küzdenek a jóért, az igazságért, és évtizedek óta tesznek és hisznek abban, hogy nem a hagyományokat kell megtartani, hanem a hagyományok tartanak meg minket. Ezek jelölik ki azt az utat, amelyen haladva közösségünk a jövőben is megmaradhat

– hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében dr. Both Hajnal konzul köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke jelentette be a megye díjazottját.

Ünnepi beszédében kiemelte, Székelyföld attól különleges, hogy ma is iránytű és értékrend: gyökeret és szárnyat ad, megtartó ereje a múltból is táplálkozik és inspirációt ad a jövő generációinak, olyan jövőképet, amely hagyományainkon, autentikus értékeinken alapul, de a megújulást képviseli.

Kovászna megye idei díjazottja Roy-Chowdhury született zabolai gróf Mikes Katalin volt, aki hazatért szülőföldjére, de a köteléket sosem szakította meg, a kényszerességből külföldön töltött évek alatt sem. Itthon úgy építkezett a múltból, hogy az nemcsak családja, hanem egész közössége jövőjét is szolgálja. A háromszéki Mikes családnak több kapcsolódási pontja van Orbán Balázzsal, hiszen Katalin grófnő dédapjának, Mikes Benedeknek ajánlotta fő művét, a Székelyföld leírását.

Maros megye díjazottját Kovács Mihály Levente, Maros Megye Tanácsának alelnöke jelentette be, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az évről évre megrendezett esemény is bizonyítja, hogy Székelyföld létezik és olyan gazdagsággal bír, amit meg kell mutatni.

– A díjjal olyan személyek munkáját ismerjük el, akik számára megerősítést nyer, hogy szükség van az alkotó energiára, értékteremtő és értéket mentő munkára.

Az életben tartott néphagyományok olyan ékkövek és kapaszkodók, melyek erős eligazodási pontot és erőforrást jelentenek számunkra

– emelte ki a maros megyei alelnök.

Maros megye díját a Világló Egyesület részéről Erdei Beáta vehette át. Az egyesület fő céljuknak tekinti a hagyományos népi kultúra visszacsempészését a mindennapokba. A tagok olyan személyek, akik érzékenységgel viseltetnek a fiatal generációk és a hátrányos helyzetűek kultúrával való nevelésére, és akik rendelkeznek a szükséges szakmai tudással és önfeláldozással is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Ojtoz jelentőségére hívta fel a figyelmet, ahol a három megye egyetértésében megszületett az Orbán Balázs-díj létrehozásáról szóló döntés 2008 őszén, amely által a közös kulturális értékek könnyebben megőrizhetők.

–  A díjazottak elkötelezett és szívvel-lélekkel végzett munkája erőt ad mindannyiunk számára ahhoz, hogy folytatni tudjuk az elkezdett munkát, a jövőt megtervezni, és a térség kulturális értékét megtartani és bővíteni. A székelyföldi kulturális élet kiemelkedő tagjaiként tisztelgünk előttük, és további eredményes munkát kívánunk számukra

– mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita megye idei díjazottja Lőrincz Zsuzsánna, az Artera Alapítvány vezetője, akit a díjazás mellett születésnapján is köszöntöttek.

Lőrincz Zsuzsánna bő negyed évszázada alapította az Arterát. 24 éve kezdte a Közös Karácsonyunk – Betlehemes Találkozó szervezését. Jóvoltából már 22 esztendeje léteznek Mesefalu alkotótáborok, 21 éve pedig a Mesés Tojások húsvéti rendezvénysorozat. A 8 alkalommal megrendezett Máréfalvi Mirákulum előadássorozat szervezője is, főszervezésében a Míves Emberek Sokadalma pedig 20 kiadást ért meg.

20 éve akkreditált felnőttképzésekért is felelős. Bő 19 éve alapítóként vett részt az Erdélyi Kézműves Céh létrehozásában. Szintén 19 esztendeje az általa vezetett Artera az anyaországi Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagja. 17 éve kezdeményezte a Székelyföldi Kézművesek Egyesületének megalapítását. Több esztendeje pedig a Transylvania Authentica védjegy tulajdonosa az Artera. Mindemellett már 10 rangos erdélyi és anyaországi kitüntetés birtokosa is.

A díjazás teljes videóanyaga visszanézhető Hargita Megye Tanácsának Facebook-oldalán:
https://www.facebook.com/watch

A három díjazott laudációját megtalálják a csatolmányban.

Csíkszereda, 2024. október 10.