În data de 25 septembrie, Comisia Europeană a decis asupra modificării statutul de protecție al lupului (Canis lupus) care a fost redus de la „strict protejat” la „protejat”, conform propunerii Comitetului European al Regiunilor, al cărui membru este și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
https://www.face.eu/2024/09/a-victory-for-wolves-in-europe/
Astfel, lupul a fost mutat din Anexa IV, în Anexa V a Directivei Habitate (92/43/CEE). Ambasadorii statelor membre au dat undă verde acestui demers, urmând ca vineri, 27 septembrie, să fi luată decizia și în Consiliul Europei.
Directiva Habitate este una dintre cele mai importante legislații de mediu ale Uniunii Europene, având drept scop conservarea pe termen lung a speciilor sălbatice și a habitatelor naturale. Speciile din Anexa IV sunt strict protejate, în timp ce pentru cele din Anexa V, statele membre au mai multă flexibilitate în gestionarea populațiilor, trebuind totuși să mențină un statut favorabil de conservare.
„Comitetul European al Regiunilor a jucat un rol crucial în această decizie, solicitând modificarea în avizul său privind „O viziune pe termen lung pentru zonele rurale” din 2022. Această schimbare oferă statelor membre mai multă flexibilitate în gestionarea populației de lup, asigurând în același timp menținerea standardelor necesare de conservare. După acest succes important, ar trebui să ne concentrăm asupra obținerii unui rezultat similar în cazul ursului brun. Transferul ursului brun în Anexa V va necesita demonstrarea unui statut de conservare stabil și favorabil, susținut de o propunere științifică și legal fundamentată, aprobată de organismele relevante ale Uniunii Europene. Având în vedere că recomandările Comitetului European al Regiunilor au fost esențiale în cazul lupilor, ar trebui să ne intensificăm eforturile în această direcție, deși nu va fi o sarcină ușoară. Modificarea statutului de protecție al lupului marchează un pas important pe care sper să-l obținem și în cazul ursului brun, asigurând astfel un echilibru adecvat”, a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și membru al Comitetului European al Regiunilor.
https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1805158086558685
În luna noiembrie, 2019, printr-un demers comun în care au fost implicate consiliile județene Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, a fost inițiată o petiție către Parlamentul European prin care se solicita acordarea sprijinului în vederea găsirii unor soluții care să realizeze un echilibru între populația de urși și locuitori, ca urmare a numeroaselor pagube materiale înregistrate precum și a victimelor umane.
“Comisia de Petiții, PETI, a lăsat petiția deschisă, iar în luna mai 2023, în urma unei vizite de informare efectuate în România, de tip „fact finding”, delegația comisiei nu a luat în calcul județul Harghita, care este cel mai afectat de conflictele legate de urși, deși le-a fost solicitat acest lucru. În urma vizitei efectuate a rezultat un raport ce a fost adoptat în luna noiembrie 2023 de către PETI, dar care nu a îndeplinit așteptările noastre . Din acest motiv, continuăm să susținem petiția și solicităm Comisiei de Petiții să facă demersuri în cazul ursului brun“, a subliniat Borboly Csaba.
Petiția poate fi găsită aici : https://www.europarl.europa.eu/petitions/ro/petition/content/1188%252F2019/html/Petition-No-1188%252F2019-by-Csaba-Borboly-%2528Romanian%2529%252C-bearing-4%25C2%25A0signatures%252C-on-the-management-of-the-brown-bears-in-Romania
Mai multe detalii despre activitatea președintelui la Comitetul European al Regiunilor în privința gestionării coexistenței cu carnivorele mari pot fi regăsite aici: https://cor.borbolycsaba.ro/ro/?page_id=919 și aici: https://judetulharghita.ro/judetul-harghita-a-fost-reales-pentru-continuarea-activitatii-platformei-regionale-privind-carnivorele-mari-ce-a-avut-loc-in-2019/
Miercurea Ciuc, 26 septembrie 2024