A Régiók Bizottsága kezdeményezésére csökken a farkas védettségi státusza, továbbra is dolgoznak a medvekérdés ügyében

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/500294146184517

Szeptember 25-én az Európai Bizottság döntött a szürke farkas (Canis lupus) védelmi státuszának módosításáról, amelyet szigorúan védettről védettre csökkentették a Régiók Európai Bizottsága javaslata alapján, amelynek tagja Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Így a szürke farkas átkerül az Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV-es mellékletéből az V-ösbe.

https://www.face.eu/2024/09/a-victory-for-wolves-in-europe/ 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a következőket nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban — Hargita megyében számos farkas okoz kárt, azonban ezeknek csak egy kis százalékát jelentik a hatóságoknál, mivel például juhok esetében, ha nincs fülszám akkor nem is jogosult a tulajdonosa a kártérítésre.

A medveprobléma nálunk egy sokkal nagyobb gond, hiszen ott emberi életekbe kerül a várakozás. A normalitás visszaállítására törekedünk már évek óta. Szükség van pontos  romániai  és európai – Eurostat – adatokra a témában, mert a jelenlegiek nem tükrözik a valóságot. Új tanulmányok, felmérések kellenek és egy olyan döntés, ami prioritásként kezeli az emberi életeket. 

Borboly Csaba továbbá hangsúlyozta — A végleges döntés alapjául vették a Régiók Bizottságának A vidéki területek hosszú távú jövőképe című 2022-es jelentését, amelyben több módosításomat is elfogadták a farkas- és medvepopuláció kezelésére vonatkozóan. 

A tagállamok nagykövetei tegnap (szeptember 25-én) megadták a zöld jelzést. Ezután formalitás a 27-ek minisztereinek megerősítése, akik holnap az Európai Unió Versenyképességi Tanács (EU Competitiveness Council) ülésén találkoznak.

Az Élőhelyvédelmi Irányelv az Európai Unió egyik legfontosabb természetvédelmi jogszabálya, amelynek célja a vadon élő fajok és természetes élőhelyek hosszú távú megőrzése. 

Az irányelv IV-es mellékletében található fajok szigorúan védettek, míg az V-ös mellékletben szereplő fajok esetében a tagállamok nagyobb rugalmasságot kapnak a fajok kezelésében, ugyanakkor továbbra is biztosítaniuk kell a kedvező természetvédelmi helyzet fennmaradását.

A farkas áthelyezése a IV. mellékletből az V. mellékletbe nem kérdőjelezi meg a farkas megőrzésére vonatkozó jogi kötelezettségeket: a tagállamoknak továbbra is el kell érniük és fenn kell tartaniuk a kedvező természetvédelmi helyzetet, még az V. melléklet alatt is. Emellett a tagállamok továbbra is szabadon hozhatnak saját döntéseket. Így minden tagállam olyan kezelési intézkedéseket vezethet be, amelyek leginkább megfelelnek a területének és a populációjának. Ugyanakkor az új védettségi státusz lehetővé teszi ellenőrzött vadászati kvóták vagy más populáció szabályozó intézkedések bevezetését is, amennyiben ez nem veszélyezteti a faj fennmaradását, valamint ha egy adott régióban a farkasok konfliktusokat okoznak könnyebb lesz olyan intézkedéseket hozni, mint az egyedek áthelyezése, vagy végső esetben az eltávolítás (pl. kilövés).

A barnamedvék továbbra is a szigorúan védett kategóriába tartoznak.  A barnamedve áthelyezéséhez az V-ös mellékletbe egy stabil, kedvező természetvédelmi helyzetet kell igazolni, valamint tudományos és jogi alapú javaslatot kell benyújtani, amelyet az Európai Unió illetékes szervei jóváhagynak.

2019. november 26-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke petíciót nyújtott be az Európai Parlament Peticiós Bizottságához (PETI). Ezt a Bizottság évekig fenntartotta, de érdemleges válasz vagy döntés az ügyben nem született.  A Kovászna, Maros és Szeben megye tanácsának elnöke által is jegyzett petícióban hivatalosan felkérik az Európai Parlamentet arra, hogy szólítsa fel Románia Kormányát, hogy hatékonyan és időben biztosítsa a feltételeket az emberi életre, közbiztonságra, mezőgazdasági termésre és állatállományra veszélyt jelentő tényezőknek az elhárítására és megelőzésére az érintett régiókban.

A petíció itt érhető el: https://www.europarl.europa.eu/petitions/hu/petition/content/1188%252F2019/html/Petition-No-1188%252F2019-by-Csaba-Borboly-%2528Romanian%2529%252C-bearing-4%25C2%25A0signatures%252C-on-the-management-of-the-brown-bears-in-Romania

A PETI Bizottság nyitva hagyta a petíciót, és 2023 májusában, amikor egy tényfeltáró látogatásra került sor, a bizottság delegációja nem látogatott el Hargita megyébe, amely a legjobban érintett a medvékkel kapcsolatos konfliktusokban. 2023 novemberében a Petíciós Bizottság elfogadta a tényfeltáró látogatás során készült jelentést, amelyet úgy vélünk, hogy nem felelt meg elvárásainknak. Ebből kifolyólag Borboly Csaba továbbra is fenntartja a petíciót, és kéri a Petíciós Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a barna medve ügyében.

A farkas védelmi státuszának módosítása fontos lépést jelent, hiszen Hargita megyében is jelentős, 230-250 egyedre tehető farkaspopuláció él, és remélem, hogy hasonló eredményt érhetünk el a barna medve esetében is, ezáltal biztosítva a megfelelő egyensúlyt” – nyilatkozta Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és a Régiók Európai Bizottságának tagja.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről itt https://cor.borbolycsaba.ro/  és itt https://hargitamegye.ro/hargita-megye-ujra-az-europai-nagyragadozo-platform-otthonava-valik/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2024. szeptember 26.