Susținerea inițierii de afaceri și aplicarea cu succes a cunoștințelor dobândite
În data de 23 septembrie, la sediul Consiliului Județean Harghita, a avut loc întâlnirea părților interesate, în cadrul proiectului SEE („SEE – Sustainable Entrepreneurship Education”/” SEE – Educație Antreprenorială Sustenabilă”) finanțat prin Programul Interreg Europe. Csergő Anikó, managerul proiectului, a vorbit despre obiectivele, activitățile și rezultatele așteptate, scopul fiind îmbunătățirea politicilor și programelor regionale legate de educația antreprenorială sustenabilă.
Partenerul principal al proiectului este Organizația BGE Hauts de France, printre ceilalți parteneri numărându-se Consiliul Economic al Provinciei Flandra de Est (Belgia), Regiunea Lazio (Italia), Primăria Riga (Letonia), Districtul Rottal-Inn (Germania), Regiunea Pomerania de Vest (Polonia) și Consiliul Județean Harghita.
Proiectul a început în luna aprilie a acestui an și va dura 48 de luni. Grupurile țintă ale proiectului sunt instituțiile de educație, profesori și consilieri în orientare profesională, tineri cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani și părinții acestora, cluburi de afaceri, rețele de startup-uri, antreprenori și IMM-uri, factori de decizie politică și specialiști din autorități și agenții locale, publicul larg.
Rezultatele așteptate includ identificarea, analiza, diseminarea și transferul bunelor practici în cinci domenii complementare. Acestea domenii fac referire la dezvoltarea mentalității antreprenoriale, dezvoltarea competențelor soft pentru secolul XXI, utilizarea și dezvoltarea instrumentelor digitale, jocurilor și metodelor, promovarea culturii sustenabilității în rândul viitorilor antreprenori, precum și diseminarea cunoștințelor antreprenoriale în rândul profesorilor, școlilor și altor părți interesate.
În urma discuțiilor a rezultat că este esențial ca tinerii să-și extindă cunoștințele antreprenoriale, deoarece acest lucru contribuie la creșterea economică, creează locuri de muncă și deschide noi oportunități. Dezvoltarea abilităților antreprenoriale nu se referă doar la dobândirea de cunoștințe concrete de afaceri, ci include și gândirea creativă, asumarea riscurilor, rezolvarea problemelor. Aceste abilități pot spori pe termen lung independența financiară a tinerilor și le permit să se adapteze la un mediu economic în continuă schimbare.
Proiectul SEE își propune să dezvolte competențele antreprenoriale ale tinerilor în spiritul sustenabilității. Programul a fost lansat cu scopul de a răspunde provocărilor economice și de mediu, cum ar fi rata mare a șomajului și daunele cauzate de industriile tradiționale asupra mediului. Un alt obiectiv este să dezvolte o mentalitate antreprenorială în rândul tinerilor, aliniată cu dezvoltarea durabilă, încurajându-i să creeze afaceri ecologice, social responsabile și viabile economic.
Această abordare educațională, pe lângă dezvoltarea creativității și abilităților de leadership, oferă tinerilor oportunitatea de a aduce o contribuție pozitivă comunităților lor, în timp ce se confruntă cu probleme de sustenabilitate globală.
Un rezultat concret al proiectului va fi un manual care va fi finalizat până în 2028 și va include exemplele de bune practici ale partenerilor implicați în proiect.
Miercurea Ciuc, 23 septembrie 2024