A fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County”
În cadrul conferinței de presă ce a avut loc azi, 31 iulie, la sediul Consiliului Județean Harghita, a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County” – Prevenirea risipei alimentare în județul Harghita, finanțat prin Programul Piața Unică a Comisiei Europene, apelul Granturi pentru părțile interesate pentru prevenirea risipei de alimente, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Harghita, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală (ADI) a Consiliului Județean Harghita.
La conferință au participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și Laszlo Csongor, directorul ADI de Dezvoltare Rurală.
Directorul ADI dee Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita a subliniat în deschiderea conferinței că scopul principal al proiectului este sensibilizarea locuitorilor din mediul urban și al lucrătorilor din industria ospitalității cu privire la risipa alimentară în vederea reducerii cantității de deșeuri alimentare generate în orașe.
Durata proiectului este de 24 de luni, grupul țintă fiind populația județului Harghita, reprezentanții și angajații restaurantelor și elevii care studiază la un profil gastronomic.
*Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a apreciat că prin acest proiect se urmărește un obiectiv ambițios, de reducere a risipei alimentare cu 20% până la finalul proiectului, apreciind faptul că județul Harghita s-a aflat între cele 8 proiecte selectate pe grantul oferit de Uniunea Europeană. Totodată a subliniat că din derularea acestui proiect vor rezulta bune practici care să fie utilizate la nivel local, regional, național și european.*
Bugetul total al proiectului este 298.208,91 euro, cu finanțare 50% din partea Comisiei Europene.
Principalele obiective ale proiectului sunt creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor urbani, sprijinirea consumatorilor în a preveni risipa alimentară, realizarea unui sondaj cu privire la obiceiurile consumatorilor în care vor fi implicați cel puțin 1200 de consumatori, reducerea deșeurilor alimentare din HoReCa.
Printre activitățile ce vor fi derulate în proiect se numără dezvoltarea unei aplicații mobile pentru a sprijini consumatorii în reducerea risipei alimentare, formarea personalului restaurantelor și a elevilor pentru a reduce risipa alimentară, schimb de experiență în Tirolul de Sud, campanie de sensibilizare pentru reducerea risipei alimentare în rândul consumatorilor urbani.
La finalul conferinței Laszlo Csongor a punctat că speră ca la finalul celor doi ani de proiect obiectivul de reducere a risipei alimentare la nivelul județului Harghita cu 20%, să fie atins.
Miercurea Ciuc, 31 iulie 2024