Konzorciumban nyerte meg az Európai Bizottság Egységes Piaci Programja által hirdetett, „Stakeholder Grants for Food Waste Prevention” („Élelmiszer-hulladék megelőzése Hargita megyében”) című pályázatot Hargita Megye Tanácsa, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. A projekt teljes költségvetése közel 300 ezer euró, amelyből az Európai Bizottság 50 százalékot finanszíroz.

„Nyolc nyertes pályázat közül egynek lenni az európai unió szintjén nem kis teljesítmény. Ezáltal is a Hargita megyei költségvetésbe hívunk le sikeresen európai uniós forrásokat, az ilyen projektek hitelesítik is a tevékenységünket és bővítik a jövőben is hasznosítható kapcsolatrendszerünk listáját. Az a célunk, hogy húsz százalékkal csökkentsük a Hargita megyei élelmiszerhulladékot, tudatosabban vásároljunk és így egy fenntarthatóbb életmódot alakítsunk ki.“- hangzott el Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől a sajtótájékoztatón.

A projekt célja a városi lakosság és a vendéglátásban dolgozók tudatosságának növelése az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban és ezáltal a városokban keletkező élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentése.

„Főként azért koncentrálunk a városokra, mert ott magasabb az élelmiszer-pazarlás aránya a statisztikák szerint, hiszen falvakon általában a háztáji állatok számára hasznosítható a maradék.

Románia és az Európai Unió szintjén készültek ugyan statisztikák, de hiányosak, ezért három nagy Hargita megyei városban fogunk egy átfogó felmérést végezni, amely megállapítja a lakosság jelenlegi élelmiszer-pazarlásának a helyzetét, továbbá feltárja azt is, hogy milyen élelmiszerekből és mennyit dobnak ki a városon élő Hargita megyei emberek.” – nyilatkozta a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója, László Csongor.

Továbbá az éttermek is jelentősen hozzájárulnak az élelmiszer-hulladék növekedéséhez. A projekt speciális képzési programokat szervez az éttermek képviselői, dolgozói és a Hargita megyei gasztronómia szakos diákok számára, ezáltal hozzájárulva az éttermek szintjén az élelmiszer-pazarlás minimálisra csökkentéséhez.

Egy applikációt fognak kifejleszteni annak érdekében, hogy mindenki követhesse általa az élelmiszerfogyasztását és pazarlását, így szemmel látható lesz a személyes eredmény mindenki számára.  Ezek a programok az élelmiszer-pazarlás kezelésének legjobb gyakorlatait, a készlettervezés és a készletgazdálkodás javítását fogják tartalmazni.

Ezen kívül figyelemfelhívó kampányokat fognak megvalósítani a városi fogyasztók körében az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében, amely magába foglal tájékoztató kiadványokat, videókat az élelmiszer-pazarlás hatásainak tudatosítására, valamint arra vonatkozóan, hogy a városi fogyasztók hogyan járulhatnak hozzá a megelőzéshez.

Mindazonáltal kiadványt is fognak készíteni a leggyakrabban szemétbe kerülő élelmiszerek konyhai felhasználásáról, receptekkel, QR kódokkal a receptek elkészítésének videóihoz kapcsolva.

A jó példák megtekintése érdekében egy szakmai utazásra is sor fog kerülni Dél-Tirolba, hiszen ott a hulladékgazdálkodás és élelmiszer-pazarlás megelőzés szempontjából is jól működő rendszert alakítottak ki.

Csíkszereda, 2024. július 31.