A fost aprobată strategia de sport a județului Harghita pentru perioada 2024-2038

 

Consiliul Județean Harghita s-a reunit luni, 29 iulie, în ședință ordinară, în deschidere fiind realizată o evaluare a colaborării de 7 ani a instituției cu László Tóth, consulul general al Ungariei de la Miercurea Ciuc.

Pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat aprobarea cotizației județului Harghita către Adunarea Regiunilor Europene și Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), în acest sens Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, apreciind că datorită acestor asocieri au fost aduse foarte multe fonduri europene în județ.

Strategia de sport a județului Harghita pentru perioada 2024-2038 a fost aprobată de consiliu, prin aceasta urmând a fi stabilite planurile de acțiune pe baza obiectivelor principale ce vizează sportul de masă, școlar, de performanță și pentru persoanele cu dizabilități, astfel încât să fie atrase fonduri care să contribuie la dezvoltarea acestora.

Borboly Csaba a subliniat că strategia a fost elaborată foarte minuțios, având loc pe parcursul perioadei foarte multe dezbateri și discuții. În elaborarea strategiei s-a ținut cont de realitatea locală și de planurile actorilor din mediul sportiv din județ.

Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a câștigat un nou proiect pentru măsuri de informare privind Politica Agricolă Comună care pune accent pe siguranța alimentară și tineri, consiliul aprobând participarea agenției ca și coordonator al proiectului. Activitățile în proiect vor începe la 1 august.

Din cota de 6% impozit pe venit din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean Harghita, i s-a repartizat comunei Tomești suma de 75 de mii de lei pentru reabilitarea sistemului de încălzire și a intrărilor în căminul cultural, și intabularea drumurilor de interes local din comună, iar comunei Ciucsângeorgiu suma de 25 mii lei pentru finalizarea terenului multisport la Şcoala Generală „Gal Sandor”.

Consiliul Județean Harghita va realiza în asociere cu municipiul Miercurea Ciuc drumul de acces la investiția privind extinderea, modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pentru asigurarea condițiilor necesare realizării în condiții optime a investiției. Prin această asociere vor fi asigurate toate condițiile necesare pentru controlul accesului și restricționarea circulației pe strada Doctor Dénes László precum și eliberarea amplasamentului și desfășurarea corespunzătoare a circulației în zona spitalului județean. Aceste măsuri sunt necesare pentru a permite accesul utilajelor și echipamentelor de construire pe șantier, depozitarea materialelor precum și asigurarea unui mediu de lucru sigur și eficient pentru echipele de muncitori respectiv asigurarea unui flux continuu și neîntrerupt al vehiculelor ambulanței și a celor de intervenție, inclusiv a personalului medical, de asemenea pentru riverani.

Având în vedere emiterea de către Guvernul României a Ordonanței de urgență privind înființarea rețelei naționale de ghișee unice de eficiență energetică adresate locuințelor, pentru asigurarea unui mediu rezilient, sustenabil și eficient energetic, în vederea facilitării accesului la programele de finanțare și la informații privind eficiența energetică în clădiri și gospodării, renovarea energetică a clădirilor și utilizarea surselor regenerabile de energie, precum și a sprijinirii implementării și monitorizării stadiului atingerii țintelor naționale privind eficiența energetică și reziliența la schimbările climatice, a fost aprobată înființarea în cadrul aparatului de specialitate al consiliului județean a unui ghișeu unic de eficiență energetică.

A fost aprobată modificarea hotărârii privind transportul public de persoane în vederea încheierii contractelor de achiziție publică, în acest sens, președintele consiliului județean apreciind necesitatea ca județul Harghita să aibă un program adecvat cerințelor.

„Pe parcursul anului au existat mai multe discuții cu transportatorii pentru ca transportul să fie adaptat necesităților locale având în vedere că sunt multe localități izolate. Pot spune că  a rezultat o colaborare constructivă cu aceștia. Nu este un sistem simplu, de aceea trebuie să colaborăm”, a apreciat Borboly Csaba.

La începutul anului a fost pornită achiziția publică pe baza studiului revizuit, rezultând 49 de rute împărțite în 8 grupe a câte 4-5 curse care să facă achiziția accesibilă.

Pe ordinea de zi s-a aflat și modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului care vizează printre altele depunerea de proiecte pentru dezvoltări ample în zona Ciucul de Sus și cu județul Neamț.

Ședința poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/judetulharghita/videos/1215226886088196

Miercurea Ciuc, 29 iulie 2024