Peste 100 de instituții înfrumusețate prin  programul „Zâmbet de copil”

Consiliul Județean Harghita a inițiat în anul 2010, cu finanțare prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Harghita, în cadrul  Programului „Promovarea valorilor familiale şi culturale”, programul „Zâmbet de copil”, un demers menit să creeze spații colorate și vesele pentru copiii din grădiniţe, secţii de pediatrie ale spitalelor şi alte spaţii educaţionale.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi, 10 iulie, la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, au fost prezentate realizările din ultimii patru ani ale programului „Zâmbet de copil”.

Astfel, în perioada 2020-2023, 76 de instituții, din care 67 școli, 5 grădinițe și 4 spitale, au beneficiat de acest program , reușind astfel să aducă bucurie în viața copiilor.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, le-a mulțumit partenerilor programului, subliniind că ideea de bază a fost familiarizarea copiilor cu un spațiu care poate la început inspiră teamă sau reticență.

Lucrările, reprezentând personaje din basme şi poveşti, episoade din desene animate, personaje reprezentative pentru unitatea de învățământ, au  fost realizate de-a lungul timpului de  graficieni sau designeri profesioniști.

Dr. Tóth Zsuzsa, medic specialist pediatru în cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a apreciat faptul că desenele realizate au înfrumusețat spațiul de lucru, în urma acestui demers fiind obținut din partea Asociației Spitalelor din Ungaria premiul pentru Spitalele cele mai familiale.

Daradics Karina, artistul care a realizat desenele, a vorbit despre importanța culorilor și a formelor pentru obținerea acelor reacții benefice copiilor, subliniind că prin munca sa, în relația cu pedagogii, reușește să aducă zâmbetul și fericirea pe chipul copiilor.

În cadrul programului sunt eligibile grădiniţele cu program normal şi cele cu program prelungit care funcţionează pe teritoriul judeţului, secțiile de pediatrie din cadrul instituțiilor de sănătate din județul Harghita; cabinetele de asistență psihopedagogică și cabinetele logopedice din unitățile de învățământ, centrele de plasament; școlile şi grădiniţele în care funcționează clase pregătitoare.

Szabó Irén Ottilia, directorul  Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Harghita, a apreciat că de calitatea educației ține și ambientul unde se desfășoară activitatea didactică, programul având deja un cadru bine conturat. Totodată, Szabó Irén Ottilia a precizat că  prin intermediul acestui program, din 2010, peste 100 de instituții au fost înfrumusețate.

Mai multe detalii despre program pot fi lecturate aici: https://judetulharghita.ro/program-zambet-de-copil/.

Miercurea Ciuc, 10 iulie 2024