Trei dispozitive de procesare a testelor de droguri au fost predate și poliției din Odorheiu Secuiesc

Consiliul Județean Harghita a achiziționat un total de opt dispozitive de procesare a testelor de droguri, primele fiind predate la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita din Miercurea Ciuc, pe 17 iunie. Alte trei dispozitive au fost predate în Odorheiu Secuiesc pe 2 iulie.

În viitor, vor avea loc predări de dispozitive de testare a drogurilor și la Gheorgheni.

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita deținea deja opt dispozitive similare, iar Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Harghita (ATOP) a decis să sprijine munca poliției prin achiziționarea a încă opt dispozitive, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita.

În prezent, la nivel național, doar acest tip de dispozitiv Dräger DrugTest 5000 este utilizat.

Kolumbán Dávid, consilier județean și președintele ATOP Harghita, a declarat că necesitatea acestor aparate a fost semnalată anterior de către poliție. Dispozitivul este rapid, procesând rezultatele în opt minute, iar prelevarea probelor durează aproximativ patru minute.

Detectează consumul a opt substanțe diferite: cocaină, opiacee, canabinoizi, metamfetamină, amfetamină, ketamină, metadonă și benzodiazepine. La conferința de presă s-a subliniat că acestea sunt cele mai frecvent utilizate substanțe psihoactive și provoacă cea mai mare dependență în organismul uman. Contrar miturilor urbane, acest dispozitiv de testare a drogurilor nu detectează codeina.

Dispozitivele de testare a drogurilor vor fi plasate în mașinile de patrulare și vor fi utilizate zilnic în mai multe zone.

În prezența presei, a fost demonstrat procesul de testare: proba este introdusă în aparat, unde reacționează cu reactivii.

Un rezultat pozitiv al dispozitivului de testare a drogurilor dă dreptul poliției să oblige șoferul să se supună unei analize de sânge. În cazul în care rezultatul analizei de sânge este, de asemenea, pozitiv, șoferul va fi supus unei proceduri penale.

Dacă cineva refuză prelevarea probei pentru dispozitivul de testare a drogurilor, va fi dispusă și o analiză de sânge, iar în cazul refuzului și acesteia, se va iniția o procedură penală.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a declarat că consiliul județean a creat un grup de lucru intern care se ocupă de activitățile necesare prevenirii dependențelor. Scopul lor este de a combate consumul de substanțe psihoactive. Achiziția dispozitivelor de testare a drogurilor a fost realizată printr-un contract de colaborare încheiat între consiliul județean și Inspectoratul de Poliție Județean Harghita. – Am auzit de multe cazuri în care șoferi sub influența substanțelor psihoactive au provocat accidente, unele chiar mortale. Trebuie să prevenim astfel de cazuri, conștientizarea și prevenirea sunt esențiale pentru a face județul nostru mai sigur – a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Miercurea Ciuc, 3 iulie 2024