În 2018, Valentin Popa, ministrul educației, a demisionat din funcție, recunoscând că predarea limbii române pentru elevii care nu au limba maternă română nu este adecvată.

Potrivit lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în ultimii ani s-a încercat constant și se încearcă în continuare să se atragă atenția asupra faptului că predarea limbii române în școlile cu predare în limba maghiară nu este eficientă. Deși un ministru a demisionat deja, nu s-a produs nicio schimbare. Această situație este inacceptabilă și vom continua să facem presiuni până când vor exista schimbări.

Potrivit președintelui, în județul nostru, rezultatele examenului de bacalaureat la limba română sunt încă sub medie, ceea ce este inacceptabil, deoarece acest lucru clarifică faptul că problema nu este cu un singur elev, ci cu sistemul educațional care îi pune în dezavantaj. Raportul privind rezultatele examenului de bacalaureat, realizat de Consiliul Județean Harghita, confirmă acest lucru și poate fi vizualizat la următorul link: https://analiza.judetulharghita.ro/bac2023

– În județul Harghita, există mai multe inițiative pentru a facilita învățarea limbii române, dar acestea nu sunt suficiente. La nivel guvernamental și legislativ, trebuie realizate modificări care să ajute și tinerii noștri! – a mai subliniat președintele Borboly Csaba.

Miercurea Ciuc, 1 iulie 2024