Borboly Csaba: az ország gazdasági problémáit nem ez a néhány állás fogja megoldani

A kormány által korábban előírt létszámcsökkentés és átszervezés végrehajtásának határideje ehónap vége. Ez alkalommal Hargita Megye Tanácsának testülete pénteki ülésén fogadta el azokat a határozatokat, amelyek a megyei tanácsot és alintézményeit is érinti.

Mint elhangzott, az alintézmények átszervezését teljesen az alintézményekre bízták. Az átszervezés alól mentesült Hargita Megye Tanácsának Barlangi- és Hegyimentő Közszolgálata, valamint a lakosság-nyilvántartó hivatal.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülés elején kiemelte, fájó, hogy a kulturális alintézményeket is érinti, nehéz helyzetbe hoz más alintézményeket is, viszont ez a néhány állás nem fogja megoldani az ország gazdasági problémáit.

https://fb.watch/s_k0TCYpCt/

A Nagyhagymás Fejlesztési Társulás tagdíját növelték 54 ezer lejre, 392 445 lej tagdíjat szavaztak meg Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületének, 123 316 lej a Regiovest Szent László Kistérségi Egyesületnek hagytak jóvá, valamint egymillió lejt a Hargita Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer társulásnak.

Jóváhagyták a Hargita megyei régészeti ásatások programot, amelyhez Hargita Megye Tanácsa 50 ezer lejjel járul hozzá az idei évben. Folytatják a csíkrákosi Pogány-vár körüli munkát, Csíkszentkirályon az Árpád-kori sírok kutatását a Csíki Székely Múzeummal együttműködve. Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeummal van együttműködés, Énlakán a római kori erődnél dolgoznak többek között a székelykeresztúri Molnár István Múzeummal működnek együtt, Gyergyószentmiklóson pedig a Tarisznyás Márton Múzeummal van együttműködés.

A hatszázalékos adóvisszaosztásból 117 ezer lejt a csíkrákosi Cserei Mihály Gimnázium padlózatának javítására szavazott meg a testület. 250 ezer lejt pedig Kissolymosba az óvoda javítására hagyott jóvá a testület.

A tanácsülés Hargita Megye Tanácsának Facebook-oldalán tekinthető vissza:

https://fb.watch/s_k2xvPwqQ/

Csíkszereda, 2024. június 28.