Masă rotundă cu reprezentanți ai instituțiilor abilitate în domeniu
La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc miercuri, 26 iunie, în prezența presei, o masă rotundă la care reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, Instituției Prefectului Județul Harghita, ai consiliului județean și UAT-urilor, au dezbătut situația animalelor maltratate și fără stăpân, de pe raza județului Harghita.
Scopul mesei rotunde îl constituie atragerea atenției asupra situației locale actuale și găsirea soluțiilor viabile.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 175/2020, articolul 24^3, consiliile județene au obligația de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, pe o perioadă de 45 de zile, ordin emis de poliție. Această prevedere a atras pentru consiliile județene sarcini financiare suplimentare, provocări legate de asigurarea infrastructurii necesare și imposibilitatea asigurării cerințelor legale și prin prisma lipsei personalului calificat.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a subliniat că din partea instituției există deschidere dar că este necesară modificarea legislației astfel încât condițiile impuse să fie realizabile.
Totodată acesta a precizat că ar fi util să existe sprijin financiar din partea Guvernului, prin alocarea unor fonduri suplimentare, chiar derularea unui program național care să sprijine dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, un accent a fost pus pe colaborarea cu organizațiile civile care dețin experiență și infrastructură și pot constitui sprijin pentru autoritățile locale, formarea personalului calificat și implicarea comunității prin campanii media de conștientizare a problemei.
“Protecția animalelor abuzate și fără stăpân este responsabilitatea noastră comună. Deși legislația aduce provocări semnificative pentru autoritățile locale, prin eforturi comune, sprijin guvernamental, colaborare cu organizațiile civile și implicarea activă a cetățenilor, putem găsi soluții la aceste probleme. Protecția animalelor nu este doar o datorie morală, ci și un interes comun, deoarece constituie baza unei societăți mai umane și mai responsabile”
a subliniat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita .
Printre demersurile Consiliului Județean Harghita se află solicitarea de modificare a legislației actuale, pentru a stabili o reglementare mai simplă și realizabilă, care să țină cont de interesele animalelor și să nu pericliteze salvarea acestora prin cerințe imposibile, la care nu a fost primit un răspuns concret; transmiterea în anul 2023 a unei scrisori către consiliile locale pentru a identifica clădirile și terenurile care ar putea fi potrivite pentru crearea unor adăposturi pentru animalele abuzate și fără stăpân, evaluarea acestor spații, discuții cu autoritățile competente pentru a identifica locații adecvate.
În prezent este încheiat un contract pentru plasarea a 12 câini, valabil până la sfârșitul lunii septembrie cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă de trei luni. Bugetul alocat de consiliul județean pentru acest scop, în acest an, este de 80.000 lei, din care 50.000 lei (fără TVA) pentru câini și 17.226,89 lei (fără TVA) pentru toate celelalte animale.
Pentru celelalte specii de animale abuzate, Consiliul Județean Harghita nu a găsit soluții viabile dar este deschis la implementarea de bune practici de la nivel național.
De-a lungul timpului Consiliul Județean Harghita a inițiat mai multe discuții cu autoritățile implicate pentru a găsi soluții eficiente și adecvate pentru asigurarea bunăstării animalelor abuzate și fără stăpân.
Miercurea Ciuc, 26 iunie 2024