A început activitatea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea
La 1 iunie, consorțiul format din Eco-Bihor, Eco-Csik, RDE Harghita și-a început activitatea la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea. În următorii opt ani, acesta va opera centrul destinat prelucrării deșeurilor de pe raza județului Harghita.
„A trebuit să trecem prin labirintul birocratic pentru a ajunge în această zi. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va deservi județul Harghita. Depozitul se va umple în aproximativ 6-7 ani, dar dacă toți locuitorii județului vor începe să colecteze deșeurile selectiv, acest termen poate fi prelungit până la douăzeci de ani. Îi mulțumesc lui Incze Csongor și echipei sale, pentru că, datorită lor suntem astăzi aici. Îi mulțumim lui Korodi Attila, deoarece, în acest proces am avut mare nevoie de implicarea sa, și de asemenea, mulțumim societății Eco-Csik, deoarece consorțiul este complet cu ei”
, a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Modul de funcționare al centrului a fost prezentată ieri, 3 iunie, în cadrul unei conferințe de presă.
„Toată lumea a avut o contribuție semnificativă pentru operaționalizarea acestui centru. A trebuit să ne adaptăm la patru modificări legislative, dar am reușit să depășim obstacolele. Felicit consorțiul, deoarece au reușit să se pregătească într-un ritm accelerat și astfel am ajuns în momentul în care centrul a devenit funcțional”
a declarat Incze Csongor, managerul județului.
Furnizorul selectat a avut la dispoziție patru luni de pregătire, timp în care a luat toate măsurile necesare pentru a asigura funcționarea fără obstacole a centrului. În această perioadă, a fost construită partea mecanică a secției de tratare mecanico-biologică. Unul dintre operatorii centrului a solicitat ca, pentru protecția personalului care lucrează aici, nimeni să nu arunce materiale periculoase sau toxice în coșul de gunoi. Centrul de tratare de la Remetea nu constă doar dintr-un depozit, o groapă și un bazin, ci include și două linii de sortare. Pe una dintre ele se sortează deșeurile colectate selectiv, utilizând un sistem de sortare manuală, unde deșeurile sunt separate în diferite categorii. Pentru deșeurile biodegradabile, adică deșeurile verzi, există o linie specială. Acolo, deșeurile care pot deveni compost sunt sortate astfel încât să conțină doar resturi vegetale care, ulterior, pot fi transformate în compost, un bun fertilizant pentru plante. Acest proces are loc în sistemul de compostare. La depozit au fost construite și două bazine care vor colecta apa reziduală Acestea reprezintă primul modul al unei stații de epurare, care, conform proiectanților și specialiștilor, va produce apă potabilă după procesul de purificare. Fiecare deșeu, înainte de a ajunge la depozit, trebuie să treacă printr-un proces de pretratare. Deșeurile mixte sunt mărunțite, cernute, aerisite, uscate, sortate magnetic pentru a extrage ceea ce se poate recicla, iar o parte dintre ele vor fi incinerate. Deșeurile biologice vor fi stabilizate și apoi reintroduse în depozit.
Miercurea Ciuc, 5 iunie 2024