Hargita megye kalákában szervezi meg a nemzetközi vallási és kulturális eseményt

12 ország, 31 csoport és 140 személy részvételével szervezik meg a 40. Europassió Kongresszust, amelynek ez alkalommal a megyeszékhelyünk szolgál helyszínéül.

A kongresszus központi eleme a passiójáték, amely évszázados vallási és kulturális hagyományokat ápol, segítve ezzel a közösségek vallási és kulturális identitásának megőrzését és erősítését. Május 30-án, közös sajtótájékoztatón ismertették az esemény részleteit és programját a megyeházán.

Az eseményen jelen volt Svella Adél, a Csíksomlyói Passió Egyesület elnöke és a kongresszus főszervezője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere és Sógor Enikő alpolgármester, valamint Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, akik társszervezői és támogatói tisztségben is  jelen voltak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, a rangos nemzetközi esemény újabb jó példája annak, hogy összefogásban, kalákában tudnak együtt dolgozni és gondolkodni.

‒ Óriási jelentősége van ennek a programnak és nemcsak azért, mert közösségünk számára fontos hitéletre, a passsiójátékra épül, hanem mert összefogásban dolgoznak az intézmények és felkaroltak egy olyan kezdeményezést, amely határokat átívelve segít megmutatni és hírét vinni Európában és a világban azt, hogy kik vagyunk és milyen értékeket képviselünk – tette hozzá a megyei tanács vezetője.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is köszönetét fejezte ki a közös munkáért és gratulált a Csíksomlyói Passió Egyesület csapatának, kiemelve, hogy mekkora értéket képviselnek munkájuk és elhivatottságuk által. Hangsúlyozta, a szerencsés egybeesést is, hogy ez a program az európai parlamenti választások hetén zajlik, hiszen így igazán jelentősége van az értékeink felmutatásának, az értékek megteremtésének.

Sógor Enikő alpolgármester a különböző civil szervezetek és egyesületek munkájára hívta fel a figyelmet, miszerint fontos, hogy közösségek különböző társadalmi szerepvállalásokban is jelen legyenek, az intézmények pedig támogatni tudják ebben őket.  Emellett az Európai Unióban való jelenlétet említette, mint bizonyíték a jó lehetőségekre, hiszen most ez által érkezhet városunkba 12 ország küldöttsége.

Svella Adél, a Csíksomlyói Passió Egyesület elnöke röviden ismertette a Csíksomlyói Passiójáték történetét, múltját és jelenét, majd bemutatta a nagyközönség számára is nyitott programpontokat.

A többnapos rendezvény történelmi jelentőséggel bír, legközelebb 80 év múlva kerülhet rá sor nálunk. Most a csíksomlyói Napba öltözött Babba Máriánál európa országai együtt képviselhetik a Béke ügyét. Mint mondta, csoportjuk 1996 óta tagja a szervezetnek, melynek célja a keresztény kulturális hagyományok és értékek őrzése és életben tartása.

A többnapos esemény közel 500 ember közreműködésével jöhet létre, közülük önkéntesek és családok sokaságával. A résztvevők megoszlása a következő: 76 német és osztrák, 6 belga, 3 cseh, 5 francia, 2 holland, 4 lengyel, 20 magyar, 13 olasz, 4 szentegyházi, 2 spanyol, 4 szlovén.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője  kulturális diplomáciai eseményként nyilatkozott a kongresszusról és kiemelte, hogy a helyi passió játszás alapjai visszavezethetőek a csíksomlyói ferencesek értékteremtő munkájához.

A programsorozat többek között zászlófelvonást, szentmisét, megnyitóünnepséget, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a csíkszeredai Codex Régizene Együttes fellépését,  folklórműsort, kiállítást, rajzfilmvetítést, a  Csíksomlyói Passiójáték előadását is tartalmazza.

Részleteket a programról itt olvashatnak: https://csiksomlyoipassio.ro/

A facebook esemény a következő linken érhető el: https://www.facebook.com/events/7996434167068497

Az esemény kapcsán készült rövidfilm itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=-geZ2YyP3jw

Csíkszereda, 2024. május 30.