Fejlesztik a Hargita és a Szent Anna-tó környékét

Költségvetést módosított, tagdíjat szavazott meg a Csomád-Bálványos és a Hargita-hegység fejlesztési társulásoknak, kiegészítették a Hargita Útkezelő Vállalat költségvetését az útmunkálatok folytatása érdekében, jóváhagyták a Műemlékvédelem Hargita megyében program finanszírozási listáját. Ezek voltak többek között Hargita Megye Tanácsa április 12-i rendkívüli ülésén.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://web.facebook.com/hargitamegye/videos/412107411565775

Megszavazták a Felcsík Egyesület és az Alcsík Mikrotérségi Fejlesztési Társulás tagdíját, a társulások, amelyek jó eredményekről tudnak beszélni, mint például a Felcsík Szövetkezet, folytatják fejlesztési programjaikat.

Hargita Megye Tanácsa együttműködik az önkéntes tűzoltó egyesületekkel a településeken, bólintott rá a döntéshozó testület, annak érdekében, hogy elhárítsák az akadályokat és biztosítani tudják a közlekedést a megyei utakon. Ennek érdekében a megyei tanács finanszírozza a felszerelések beszerzését.

„Annak ellenére, hogy a székelykeresztúri önkormányzat egy évet késett az igénylés benyújtásával, az önkéntes tűzoltók jelzésére kiküszöböltük a kimaradást, hogy minden igénylő csapatot ugyanúgy támogatni tudjuk az együttműködésben” – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Több szerződést megkötöttek az elmúlt időszakban, zajlanak a munkálatok a megyei utakon, amelyeket a megyei tanács saját cége, a Hargita Útkezelő Vállalat végez, ezért a megyei tanács kiegészítette a cég költségvetését. Továbbá kisebb módosításokat hagytak jóvá többek között egy sürgősségi beavatkozás finanszírozására a 137-es megyei úton Székelykeresztúr önkormányzatának kérésére, a megyei tanács alárendeltségébe tartozó iskolák pedagógusai ingázási költségeinek fedezésére, illetve programok szervezésére, mint az Europassio rendezvény támogatása, amelyre idén kerül sor, vagy az ifjúsági nap.

Balánbányának 350 ezer lejt szavaztak meg a 6%-os jövedelemadóból származó alapból, amellyel az inkubátorház projektjét finanszírozzák, amely majd 36 induló vállalkozásnak tud helyet biztosítani.

Bélbor önkormányzatának ügykezelésébe adták a 174A jelzésű megyei út egy szakaszát egy korszerűsítési projekt kivitelezés érdekében, illetve jóváhagyták a kiválasztott projektek pénzügyi hozzájárulását a Műemlékvédelem Hargita megyében program keretében.

A Hargita-hegységben és a Csomád-Bálványos térségben olyan fejlesztéseket terveznek, amit a települések is magukénak vallanak.

„Ezeknek a közösségi fejlesztési társulásoknak a csapatai jól dolgoznak, ezért az önkormányzatok felvállalták, hogy úgymond felesben pályázunk a Regionális Operatív Program kiírásán” – részletezte Borboly Csaba, aki hozzátette: „mivel 50-50 százalékban mi is és az önkormányzatok is hozzájárulnak a projekthez, így mindenki felelősségének érzi azt.” A továbbiakban találkozókat is szerveznek a helyszíneken, a Szent Anna-tónál, illetve a Hargitán, tette hozzá a megyeelnök.

Csíkszereda, 2024. április 12.