Az elmúlt négy év minden lehetőségét megragadta Hargita Megye Tanácsa a pályázatok terén

A 2020-2024-es időszakban lehívott projektekről és pályázatokról tartottak sajtótájékoztatót a csíkszeredai megyeházán április 8-án, hétfőn.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke fontosnak tartotta, hogy átfogó képet nyújtson a nyilvánosságnak a már kivitelezett, a folyamatban lévő, illetve a valamilyen oknál fogva visszautasított pályázatokról, ami az elmúlt négy évet illeti. Elmondása szerint a valós számokról és valós eredményekről van szó, amelyek átláthatóak és követhetőek.

Erre az időszakra bőséges portfóliót mutattak fel, amely számos területet átfog, több partnerség és együttműködés, számos kezdeményezés és javaslat keretében. Külön kezelik a beruházási, valamint a soft projekteket.

Így a 2020-2024-es években a megvalósuló projektek fejezetében 10 soft projekt található 2,5 millió lej értékben, és 6 beruházási projekt 27,48 millió lej értékben.

Jelenleg 9 soft projekt van kivitelezés alatt, 5,67 millió lej, és 25 beruházási projekt 951,66 millió lej értékben.

Ami az elbírálás alatt álló projekteket illeti, 12 soft projekt ~7 millió lej, és 4 beruházási projekt van 67,81 millió lej értékben folyamatban.

S bár minden lehetőségre megalapozottan készülnek, ami az információkat, felméréseket, stratégiákat, megfelelő szaktudást és csapatot illeti, mégis előfordul, hogy politikai döntések, diszkriminatív kritériumok, a bürokrácia útvesztői, vagy épp az internet sebessége, az egymásnak ellentmondó kritériumok miatt nem sikerült forrásokat lehívni.

Borboly Csaba kifejtette, hogy az elért eredmények talán a jövő nemzedék érdekeit szolgálják leginkább.

–          A jövőt a gyermekeink jelentik. A nyertes pályázatok által az ő érdekeiket szolgáljuk, hiszen olyan életkörülményeket teremthetünk számukra, amelyben tanulhatnak, fejlődhetnek. Felszereltünk rengeteg tantermet, digitális és korszerű eszközökkel. Minden pályázatunk koncepcióra épült, az volt a cél, hogy a Hargita megyei emberek életminőségét javító fejlesztésekhez és beruházásokhoz hozzájáruló pályázatokhoz megszerezzük a tudást, és megvalósítjuk azokat. Minden projektnek ilyen alapja, kifutása és hasznosulása van – mondta el Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ilyen célok mentén számos finanszírozási lehetőséget megkerestek és sok pénzt hívtak le az intézmény költségvetésébe, amely az egész megye fejlődését szolgálja.

Egy erős csapat hatékony munkájának köszönhetően, folytatják a munkát.

Részletes információkat a ezen a linken találnak.

Csíkszereda, 2024. április 9.