Părțile interesate au discutat online despre siguranța în instituțiile de învățământ
În data de 7 martie a avut loc o întâlnire online pe tema siguranței în instituțiile de învățământ, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Harghita, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. La întâlnirea online au participat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita și ai Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), care au făcut o prezentare a evenimentelor petrecute la internatul liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc.
De asemenea, despre evenimentul de la Odorheiu Secuiesc, Direcția Arhitect Șef a Consiliului Județean Harghita a subliniat că este important să se raporteze imediat autorităților competente orice disfuncționalitate a unei clădiri în care se derulează activitate școlară. Totodată, toate lucrările trebuie efectuate de o firmă specializată, cu atenție la securitatea la incendiu, sănătate și protecția mediului, iar pentru orice lucrare care implică structura clădirii școlii și care necesită o autorizație, ar trebui să fie contractat un diriginte de șantier.
„Consider că siguranța în instituțiile de învățământ este prioritară, de aceea am și propus ca această întâlnire să aibă loc. De asemenea, în cazul în care școlilor le lipsesc resursele necesare pentru a realiza mici lucrări de reabilitare pentru siguranța activității, acestea pot solicita sprijinul autorităților locale, pe care, consiliul județean le poate sprijini la rândul său din cota de 6% impozit pe venit din fondul aflat la dispoziția instituției”, a apreciat Borboly Csaba.
La 18 decembrie 2023, o parte din clădirea internatului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, în urma acestui eveniment nefericit pierzându-și viața doi dintre elevii liceului.
Consiliul Județean Harghita acordă prioritate educației și sprijinirii acesteia prin programele și proiectele derulate de instituție astfel, în acest an, principalele activități se vor axa pe: sprijinirea cheltuielilor de organizare și de desfășurare a olimpiadelor și concursurilor județene; premierea elevilor absolvenți în cadrul festivităților Ultimul Clopoțel, premierea elevilor/echipelor care au obținut locurile I, II, și III la concursurile și olimpiadele județene, precum și a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora, sprijinirea programelor de dezvoltare a talentelor organizate de către Centrul Județean de Excelență Harghita.
Prin intermediul Programului anual de finanțare a activităţilor de tineret din judeţ se au în vedere dezvoltarea educației digitale; susținerea activităților ”Școală după școală”; susținerea activităților desfășurate în cadrul programului ”Școala de pădure”; sprijinirea învățământului profesional – editarea și tipărirea materialelor de specialitate (cărți, broșuri, etc.) în domeniul învățământului profesional. De asemenea, elevii sunt susținuți de Consiliul Județean Harghita prin organizarea activităților de sprijinire în vederea finalizării cu succes a examenelor de absolvire și bacalaureat; achiziționarea mijloacelor, echipamentelor, auxiliarelor, softurilor si consumabilelor specifice dezvoltării competențelor individuale ale elevilor cu CES; sprijinirea desfășurării activităților complementare/suplimentare de dezvoltare a elevilor cu CES.
Prin PNRR, în parteneriat cu 52 de unități administrativ-teritoriale din județ, 83 de instituții de învățământ, Consiliul Județean Harghita a câștigat un proiect privind dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, în valoare de 100,92 milioane lei, ce urmează să fie implementat până la sfârșitul acestui an. Tot prin PNRR, vor fi achiziționate 54 de microbuze verzi pentru elevii din județul Harghita.
Miercurea Ciuc, 7 martie 2024