La Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, a fost declanșat în aceste zile un conflict colectiv de muncă de către organizația sindicală a angajaților,  referitor la stabilirea unor sporuri.

Având în vedere că la negocierile privind contractul colectiv de muncă nu a fost acceptată de către spital revendicarea privind stabilirea sporurilor, deoarece Guvernul emite anual ordonanțe de urgență care plafonează aceste sporuri,  membrii sindicatului au organizat o acțiune de protest miercuri, 6 martie,  pichetând sediul Consiliului Judeţean Harghita, în administrarea căruia se află Spitalului Judeţean de Urgență din Miercurea-Ciuc. Sporurile salariale sunt stabilite conform prevederilor legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Legea-cadru nr. 153/2017, în care, conform articolului 25, alin.1, se prevede că suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, premiilor și indemnizațiilor, nu poate depăși 30% din salariul de bază. În consecință, este necesară o modificare legislativă pentru a soluționa cererea sindicatului.

Referitor la această situație, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a apreciat:

“Sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru Guvern, indiferent dacă ne aflăm sau nu în an electoral. Consiliul Județean Harghita sprijină prin demersurile sale dezvoltarea infrastructurii medicale și atragerea de personal calificat prin stabilirea unor condiții demne de realizarea actului medical, printre care și construirea de locuințe. În ceea ce privește stabilirea unor sporuri salariale, acestea fac obiectul unor modificări legislative, așadar solicitările trebuie adresate Guvernului. Subliniem în permanență importanța sprijinirii actului medical, consiliul județean aprobând stimulente lunare pentru personalul medical și auxiliar. Înțelegem nemulțumirea cadrelor medicale, dar avem obligația să respectăm legea. Ar trebui să fie continuată descentralizarea sistemului de sănătate, începută de Cseke Attila, pentru a primi atribuții și a avea putere de decizie la nivel local,  inclusiv în ceea ce privește acordarea sporurilor salariale, în acest moment  totul fiind decis de către ministerul de resort. Angajații din sănătate ne protejează viața! De aceea ar trebui să fim alături de ei atunci când au revendicări de natură salarială, pentru munca depusă!”.

Consiliul Județean Harghita a pus un accent puternic pe modernizarea sectorului sanitar, cu ajutorul echipei UDMR, s-au făcut îmbunătățiri semnificative ale infrastructurii, dar la fel de importantă este și dezvoltarea resurselor umane.

Miercurea Ciuc, 7 martie 2024