Miercurea-Ciuc se pregătește pentru un pas uriaș – împreună cu partenerii săi – pentru îmbunătățirea calității învățământului dual și pentru dezvoltarea centrului școlar din Toplița-Ciuc: un proiect de 121 milioane de lei, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se va realiza în următorii ani. Consorțiul format în scopul depunerii proiectului a avut astăzi prima ședință de lucru. Se așteaptă semnarea contractului de finanțare, care va fi urmată de implementarea proiectului.
Unul dintre obiectivele PNRR este dezvoltarea formării duale și-a campusurilor școlare profesionale. Miercurea-Ciuc, în pofida concurenței acerbe, a reușit să obțină fonduri în acest scop. Acest succes se datorează consorțiului format anul trecut, în care orașul nostru este membru alături de Consiliul Județean Harghita, orașele Sângeorgiu de Pădure și Miercurea Nirajului, liceele tehnologice din Miercurea-Ciuc, Universitatea Sapientia, întreprinderi și organizații profesionale de comerț și industrie și ONG-uri din județul Harghita și din Ținutul Secuiesc.
În cadrul primei reuniuni în format fizic al consorțiului, primarul Korodi Attila a oferit un scurt discurs de dechidere, urmat de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Edilul a etalat importanța majoră al acestui proiect. În cele din urmă reprezentanții companiilor, școlilor și organizațiilor civile și-au prezentat și au conturat rolurile și așteptările lor.
„În domeniul educației și formării profesionale duale se așteaptă o creștere uriașă la nivel național, deoarece scopul este de a crește numărul celor implicați în învățământul dual de la actualii 15.000 la 300.000 până în 2029. Acest proiect va avea beneficii atât de mari, încât nici nu le putem anticipa. Va fi un proces de învățare pentru noi toți” – a afirmat primarul Korodi Attila.
Borboly Csaba a subliniat că mentalitatea potrivit căreia fiecare ar trebui să absolve o facultate este în schimbare, iar părinții și elevii din regiunea noastră văd tot mai multe oportunități în învățământul profesional.
Reprezentanții companiilor au relatat despre dificultățile întâmpinate pe piața muncii, iar cei prezenți au fost de acord că în învățământul dual există oportunități uriașe pentru toate părțile implicate: elevii efectuează practica la companii, iar eficiența colaborării este stimulată și printr-un sistem de burse. Toate acestea contribuie și la plasarea tinerilor care intră pe piața muncii și la rămânerea lor în țară.
Cifrele proiectului au fost prezentate de către Csergő Robert, reprezentantul firmei de consultanță care a elaborat proiectul. Aceasta va include construcția a cinci ateliere de formare cu laboratoare, săli de clasă, grupuri sanitare, cabinet medical și stomatologic școlar, respectiv o sală de sport complet echipată, un internat cu patru etaje și 240 de locuri, și o sală de conferințe cu o capacitate de 200 de persoane.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 121,67 milioane de lei. Contribuția din partea orașului Miercurea-Ciuc este de 18,65 milioane de lei, iar Consiliul Județean Harghita contribuie cu 5,86 milioane de lei. Contractul de finanțare cu Ministerul Educației este așteptat să fie semnat în luna martie.
Sursă: Primăria Miercurea Ciuc
19 februarie 2024