Cél: partnerséget teremteni a közigazgatás és gazdasági szereplők között

Első ülését tartotta meg a Hargita Megyei Gazdasági Egyeztető Tanács február 14-én, szerdán a csíkszeredai megyeházán, amelyet tavaly alakított meg a megyei tanács:

https://judetulharghita.ro/hotararea-nr-455-20-11-2023/

A konzultatív fórum célja együttműködést létrehozni a közigazgatás és a vállalkozói környezet között.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a cél erősíteni az ügynökség tevékenységét és a gazdasági szerepelők minél szélesebbkörű bevonásával egységes, Hargita megyei álláspontot tudjanak megfogalmazni a megye gazdasági helyzetéről és esetenként a megfelelő jogszabálymódosításokra javaslatokat tudjanak megfogalmazni. Mint mondta, a fejlesztések, cselekvési tervek egy irányba, közös érdeket képviselve kell haladjanak előre. A megyei tanács elnöke gratulált a fejlesztési ügynökség csapatának és megköszönte a közreműködést a bekapcsolódó szervezeteknek.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője ismertette, hogy a gazdasági egyeztető tanács a jövőben kéthavonta ülésezne. Ezen ülések során azokat az aktualitásokat vitatnák meg, amelyek a vállalkozók és kapcsolódó szervek munkáját érinti, valamint az új jogszabályozásokat is ismertetnék.

Az ülésen Gligor Cristian, az ügynökség munkatársa és a Hargita Megyei Gazdasági Egyeztető Tanács titkára ismertette a napirendi pontokat. Mint elhangzott, az ügynökség kollégája teremtette meg azt a jogi formát, amely révén létrejöhetett a konzultatív fórum.

Dimén Hunor Dénes a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal (AJFP Harghita) részéről ismertette a jelenlegi adóváltozásokat és azok várható hatását. Jánó Edit-Andrea, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség részéről ismertette a megyei munakerőpiac helyzetét és a munkanélküliség szintjét és alakulását.

Mindezek mellett a találkozó során bemutatták a Hargita Megyei Statisztikai Igazgatóság legfrisebb adatait:

https://investinharghita.ro/CCEHR.pdf

Csíkszereda, 2024. február 14.