A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (Visit Harghita) a 2024-es évet az adrenalin évének szenteli. A tematikus év célja, hogy felhívják a turisták és helyiek figyelmét az aktív életmódot ösztönző turisztikai szolgáltatásokra, eseményekre – jelentették be január 30-án, kedden a székelyvarsági SkiVarsag sípályánál, ahol készül Hargita megye hatodik, egyben legújabb bobpályája.

Az aktív életmód támogatása, a mozgás és a kaland mind kiemelt szerepet kapnak ebben az évben, amely telis-tele lesz izgalmas programokkal és lehetőségekkel. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, a fejlesztési társulás elnöke fontosnak tartja a tematikus turisztikai évek meghirdetését.

„2024 a kalandturizmus éve, amelyet az adrenalin évének neveztünk el. Szeretnénk Hargita megye gazdag aktív turisztikai kínálatát minél több turistával megismertetni. Ezt szem előtt tartva a véleményvezérek látogatásait, valamint a médiában történő kommunikációt és a Visit Harghita teljes tevékenységét úgy szervezzük meg, hogy a tematikus évhez kötődő szolgáltatások és rendezvények több emberhez jussanak el.”

„Örülök annak, hogy a kalandturizmus témakörét választottuk erre az évre” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hangsúlyozta, hogy Hargita megye egy biztonságos hely, ahol a turisták bátran kipróbálhatják az aktív turisztikai szolgáltatásokat. Az ország egyik legjobban felkészült hegyimentő közszolgálata, önkéntes tűzoltók, mentőszolgálat és kutyás keresőcsapat is rendelkezésre áll szükség esetén. Kiemelte továbbá, hogy a vendéglátás olyan ágazat, amelyben a fiatalok is megtalálhatják a helyüket, hiszen a turisztikai szolgáltatásoktól a Székely Termék mozgalomig nagyon sok lehetőséget kínál. „Arra kell törekednünk, hogy a négy évszakban mindig legyen kaland, mindig legyen szórakozás, kellemes, hasznos időtöltés.”

Székelyvarság polgármestere, Tamás Ernő elmondta:

„Örülök annak, hogy ha a székelyföldi turizmusról beszélünk, akkor Székelyvarságot is megemlítik. Mi azt szoktuk mondani, hogy próbálunk a hátrányból előnyt teremteni. Székelyvarság eldugott hely, de próbálunk ebből az állapotból előnyt kovácsolni. Öröm számunkra, hogy van egy sípályánk, és a háttérben épül a bobpályánk. Nagyjából kész van a bobpálya, a melléképületek pedig hamarosan elkészülnek.”

Tamás Ernő köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának és mindenkinek, akinek szerepe volt és van a székelyvarsági turizmus építésében. Hozzátette, a bobpálya a helyi közbirtokosság befektetéseként létesül meg.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója szerint Hargita megye turizmusának fejlesztése több szereplő feladata.

„Nagyon fontos a politikusok szerepe, a megyei vezetők szerepe, a parlamenti képviselők és a vállalkozók szerepe, és természetesen a mi szerepünk, hogy mindezt a nagyközönség elé tárjuk.”

A fejlesztési társulás ennek szellemében továbbra is partnerségben tervez működni minden turizmusban érdekelt szervezettel.

A Visit Harghita csapata garantálja, hogy Hargita megyében mindenki megtalálja a számára megfelelő élményt. 2024-ben olyan szolgáltatások népszerűsítésére fektetik a hangsúlyt, mint a lovasprogramok, hegymászás, barlangászat, bobpályák, siklóernyőzés, hőlégballonos repülés stb. Rendezvények tekintetében az autóversenyektől a futóversenyekig, síeléstől a hegymászásig, kerékpárversenyektől a lovas vetélkedőkig számos programlehetőség várja az aktív életmód szerelmeseit.

Az adrenalin évéhez kötődő kínálatot mutatják be a 2024. február 15–18. között megszervezett bukaresti Romániai Turisztikai Vásáron, majd Budapesten, február 22–25. között, az Utazás kiállításon.

Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

  1. január 30.