Cum ajută inteligența artificială în educația adaptivă? În cadrul proiectului de parteneriat strategic ERASMUS+ numit EduBot, parteneri din România, Ungaria, Slovacia și Polonia dezvoltă materiale educaționale integrate cu asistenți AI pentru a ajuta elevii să se pregătească pentru examenul de Evaluare Națională la matematică.

Pe 19 septembrie, partenerii proiectului au avut a treia lor întâlnire de parteneriat, concentrându-se pe dezvoltarea conținutului digital. Ca parte a acestui proces, se creează materiale de învățare adaptative care susțin pregătirea pentru examenele de matematică, care adesea decid atât finalizarea școlii gimnaziale, cât și admiterea la liceu, în toate cele patru țări. Versiunile inițiale ale materialelor au fost finalizate în Ungaria și Polonia, cu România și Slovacia așteptate să urmeze la începutul anului viitor. Conținutul educațional final este programat să fie gata până în iunie 2024 și va fi accesibil pentru toată lumea, asigurând astfel oportunități egale pentru elevii care nu își permit meditații private pentru pregătirea examenului.

Dezvoltarea conținutului a fost precedată de întâlniri cu cadre didactice în fiecare țară, iar materialele au fost conturate pe baza contribuției lor. Metodologia de învățare mixtă, programată să fie finalizată până în vara anului 2024, și sistemul e-learning în curs de dezvoltare vor putea fi de asemenea aplicate în alte domenii. Acest lucru va permite fiecărui profesor să creeze cu ușurință propriile materiale, la care elevii pot avea acces pe un calculator, tabletă sau smartphone.

Scopul proiectului este să dezvolte un proces de învățare mixtă care combină elemente educaționale digitale și în persoană, potrivit pentru identificarea și abordarea eficientă a lacunelor de competență folosind tehnologia chatbot susținută de inteligență artificială. Această soluție promovează învățarea personalizată și adaptivă, economisește timp și este revoluționară. Ajută la diferențiere și este potrivită în special pentru situații educaționale precum pregătirea pentru examene și meditații.