Fennáll a lehetősége, hogy a közszállítást végző társaságok lemondanak járataikról

 

Mint ismert, a rendszeres buszjáratokon a diákok ingyen utazhatnak, amelyet a szállítását végző társaságok a megyei tanfelügyelőségek felé számláznak, amelyet az Oktatási Minisztérium alapjából fizetnek majd ki. Ez az elszámolás akadozik, ugyanis októberben már csak részlegesen sikerült visszatéríteni a minisztériumnak a szolgáltatást kifizetését. Az Országos Közműszabályozó Hatóság (ANRSC) nemrég levélben értesített 14 megyei tanfelügyelőséget, köztük a Hargita Megyei Tanfelügyelőséget is, miszerint a közszállítás nem teljesíti a törvényes előírásokat.

Ez ügyben Hargita Megye Tanácsa átiratban hívja fel az országos hatóság figyelmét az ellentmondásra, ugyanis a megyei tanács 2020-ban kötött szerződést a szállítótársaságokkal, amelyet előzetesen az Országos Közbeszerzési Ügynökséggel és a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériummal konzultált meg.

Mint az átiratban írják, nem értelmezhető, hogy mondhat ellent egy országos hatóság az illetékes szakminisztériumok iránymutatásának és tagadhatja meg a vonatkozó jogi rendelkezések alkalmazását a közszállításra.

Ez ügyben Hargita Megye Tanácsa Műszaki vezérigazgatósága egyeztetésre hívta a tanfelügyelőség munkatársait és a szállítást biztosító társaságokat december 20-án, szerdán.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nehéz helyzetben vannak a társaságok és a megyei közszállítás is, ugyanis fennáll a veszélye, hogy januártól nem váltják ki az engedélyeket és nem fogják biztosítani a közszállítást. Sok rendszeres járaton ugyanis a diákok biztosítják a szükséges létszámot, ha a társaságokat azonban nem fizetik ki, gyakorlatilag képtelenek fenntartani a járatot és így a vállalkozásukat is.

Csíkszereda, 2023. december 21.