Noile linii de finanțare trebuie să dea o atenție sporită zonelor preponderent rurale cum este și județul Harghita
https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/
În cadrul celei de-a 158-a sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor, ce a avut loc azi, 29 noiembrie, la Bruxelles, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, raportor al proiectului de aviz privind Promovarea politicilor culturale în zonele rurale în cadrul strategiilor de dezvoltare și coeziune teritorială și al Agendei 2030, a primit undă verde pentru avizul elaborat.
“În calitatea mea de raportor al prezentului aviz, am subliniat caracterul critic al transformărilor la care este suspus mediul rural european, atât din punct de vedere economic, social, ecologic și politic, și care are nevoie de o dezvoltare continuă bazată pe patrimoniul cultural deținut. Deplasarea demografică către centrele urbane a solicitat resursele locale, punând la încercare furnizarea de servicii esențiale în zonele rurale. În ciuda acestor provocări, au apărut abordări inovatoare, redefinind peisajul rural și prezentând noi paradigme culturale în contextul crizei eco-sociale predominante. Astfel, conservarea patrimoniului cultural este imperativă”, a apreciat Borboly Csaba.
Scopul proiectului de aviz este de a dezvolta politici la nivelul Uniunii Europene care să promoveze dezvoltarea economică, socială și ecologică a zonelor rurale prin valorificarea diversității culturale și creativității, pentru a le oferi posibilitatea locuitorilor de a crea locuri de muncă prin activități culturale.
Proiectul de aviz, elaborat cu sprijinul expertului dr. Csák László și al echipei din cadrul Compartimentului de Relații Internaționale, poate fi studiat aici: https://judetulharghita.ro/activitati-internationale/
“Prezentul aviz își propune să atragă atenția asupra rolului culturii în regiunile noastre, favorizând un viitor în care să se îmbine considerentele culturale, ecologice și economice. Rolul culturii rurale în menținerea și gestionarea peisajelor culturale, a biodiversității și a valorilor tradiționale este de o importanță capitală. Unele zone rurale se prezintă ca zone bioculturale specifice, în care coexistența durabilă între mediu și economia locală este încorporată în cultura și tradiția acestor comunități. Conservarea patrimoniului nostru nu este un lux ci o necesitate! Le mulțumesc tuturor celor care au formulat amendamente la acest proiect de aviz, utile pentru realizarea unui document ca bază a politicilor publice și a surselor de finanțare pentru comunitățile locale. Mulțumesc expertului dr. Csák László, echipei mele de la Biroul de Relații Internaționale și colegilor din Delegația României la CoR, pentru sprijinul acordat în elaborarea avizului care va fi de o importanță majoră pentru mediul rural în general și pentru județul Harghita în special” a subliniat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Mai multe detalii cu privire la activitatea lui Borboly Csaba la Comitetul European al Regiunilor pot fi găsite aici: https://www.borbolycsaba.ro/
Miercurea Ciuc, 29 noiembrie 2023