A doua ediție a Conferinței administratorilor și proprietarilor de păduri își va deschide lucrările în ianuarie 2024

 

 

La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc azi, 27 noiembrie, o conferință de presă, pentru a anunța temele ce vor fi abordate în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței administratorilor și proprietarilor de păduri.

Conform celor spuse de Elekes Mózes, inginer silvic și conducătorul programului silvic, din cadrul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, lucrările conferinței se vor deschide în 26 ianuarie 2024, în Sala Amfiteatru a Consiliului Județean Harghita, participanții la acest eveniment fiind composesoratele, proprietarii privați de păduri, ocoalele private și de stat din județ și din județele limitrofe, profesioniști din străinătate și reprezentanți ai facultăților de silvicultură.

Temele conferinței vor fi abordate în 4 paneluri, astfel, primul panel se va centra pe  Noul cod silvic pădurile inteligente din punct de vedere climatic și impactul schimbărilor climatice asupra gestionării pădurilor, cel de-al doilea panel pe  Silvicultură și digitalizare, cel de-al treilea panel pe Eforturi de conservarea naturii în gestionarea pădurilor și cel de-al patrulea, pe Cota de carbon sau noi oportunități de investiții pentru proprietarii de păduri, PNRR: Înțelegerea situației actuale a sprijinului pentru regenerarea pădurilor.

În cadrul conferinței, Elekes Mózes a punctat care sunt obiectivele evenimentului de anul viitor, astfel, vor fi prezentate informații pentru proprietarii de păduri cu privire la Comisia Europeană, acțiunile și deciziile acesteia și conceptul de păduri inteligente din punct de vedere climatic, înființarea unui grup de lucru privind terenurile publice (pentru a discuta modificări legislative, propuneri, probleme), accent pe rolul pădurilor în societate (turism, silvoturism), digitalizarea în gestionarea pădurilor, noi oportunități de investiții pentru proprietarii de păduri, prezentarea amendamentelor din noul cod silvic.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a apreciat că, pădurea, în județul Harghita, este bunul de preț lăsat moștenire de strămoși generațiilor următoare. „Chiar dacă Consiliul Județean Harghita, în privința atribuțiilor, caută soluții viabile juridice, trebuie să facem efort pentru că cea mai mare avere pe care am moștenit-o de la părinți, strămoși, este tot ce ne înconjoară. Pădurea întotdeauna a fost pe primul loc în privința vieții, strămoșii noștri au reușit să se ocupe de pădure ca să aibă copiii și strănepoții o posibilitate de a avea venituri, un loc de munca. Consider  că trebuie să ne implicăm și activitatea ADEHAR este binevenită, iar echipa care lucrează în domeniu deservește dezvoltarea și rezolvarea multor probleme care apar din cauza legislației și a unor decizii nefavorabile legate de tot ce înseamnă pădure. De aceea, cele trei ADI-uri înființate pentru dezvoltarea Master Planului și a Planului Urbanistic Zonal,  în diferite zone muntoase din judeţul Harghita, au fost create cu scopul de a găsi soluții bune prin cooperare. Cred că momentan banii europeni ocolesc judeţul Harghita în privința împăduririi, banii europeni pentru managementul silvic nu ajung în județul Harghita, se văd foarte multe probleme de finanțare, de reglementare, la care trebuie să încercăm să găsim soluții viabile. Putem să găsim soluții viabile și de aceea încercăm să lansăm programe si proiecte. Efortul Consiliului Județean Harghita e mic față de necesități și probleme, de aceea încercăm să stăm la o masă cu specialiști pentru a găsi soluții ce  pot fi implementate” a subliniat Borboly Csaba.

Kopacz Emőke, consilier la Compartimentul protecția mediului din cadrul Consiliului Județean Harghita, a apreciat că „Gestionarea durabilă a pădurilor nu poate fi separată de protecția naturii. Pădurea sănătoasă, bogată în specii de animale, plante și ciuperci în timp ce menține și îmbunătățește echilibrul natural și biodiversitatea, devine mai rezistentă la dăunători sau chiar la speciile invazive, și în final, devine semnificativ mai productivă, ceea ce se reflectă și în avantaje economice”.

Madar Zsolt, directorul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita, va gestiona discuțiile celui de-al doilea panel – Digitalizarea și Inovația în Gestionarea Pădurilor.

Acesta a apreciat că „ ambele subiecte sunt extrem de importante atât pentru proprietarii de păduri, cât și pentru cei care se ocupă de gestionarea acestora. Utilizarea digitalizării în comunicare este crucială pentru a asigura că informațiile actualizate ajung la părți în timp util. Parte a unei gestionări responsabile a pădurilor este să se asigure că informațiile despre starea pădurilor sunt cât mai cuprinzătoare și actualizate posibil, satisfăcând numeroase cerințe de prelucrare și analiză.  A doua parte a dezbaterii se va concentra asupra inovației în gestionarea pădurilor. Aici, este important să menționăm măsurile de dezvoltare rurală ale Strategiei Naționale pentru Agricultura Comună a Uniunii Europene pentru perioada 2023-2027. Acestea se referă la faptul că, prin intermediul colaborărilor inovatoare susținute, actorii practici din diferite sectoare agricole, cum ar fi silvicultura, și cercetătorii din domeniu pot căuta împreună, în parteneriat, soluții la probleme sau provocări practice actuale, în cadrul așa-numitelor Grupuri Operaționale EIP”.

Miercurea Ciuc, 27 noiembrie 2023