Online tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa

 

Elkezdik a balánbányai vállalkozói inkubátorház építését, a megyei tanács programja keretében járdát építenek Szentábrahámon. Járhatóak a megyei utak, minden kistérségre van szerződés a hó eltakarítására, Libán-tetőn keresztül is lehet közlekedni. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa november 27-i rendkívüli ülésének legfontosabb témakörei.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos

Elfogadta a döntéshozó testület a balánbányai vállalkozói inkubátorház műszaki dokumentációjának módosítását. A beruházás európai uniós forrásból valósul meg, a Regionális Operatív Program keretében. A dokumentáció elfogadása után, a héten nagy erőkkel nekifognak a kivitelezésnek, számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki azt is elmondta, a beruházás megvalósítása érdekében társult a megyei tanács és Balánbánya önkormányzata, illetve, hogy ez a határozattervezet indokolta a mai ülés sürgősségét.

Járda épül a megyei út mentén Szentábrahám községben, közel 2 millió lej értékben. Mint a megyeelnök ismertette: megtalálták a megoldást, hogy olyan elemekkel lássák el a járdákat, amelyek megakadályozzák, hogy az autók parkolni tudjanak ezeken a felületeken. Borboly Csaba hozzátette, ilyen elemekkel felszerelik a korábban kivitelezett járdákat is, hiszen a program célja, a gyalogosok biztonsága.

A különfélékben választ adtak a leggyakoribb lakossági kérdésre, és a megyei tanács műszaki igazgatóságának munkatársai elmondták, hogy járható Libán-tetőn át az út, akárcsak a többi megyei út. Chiorean Adrian vezérigazgató-helyettes ismertette, a megye minden térségében megkötötték a szerződéseket a téli karbantartásra, a libáni úton például a tegnapi nap folyamán háromszor avatkozott be az illetékes cég. A szerződött cégek értesítik a megyei tanácsot az esetleges problémákról, de a lakosság visszajelzéseit is várják, a közösségi médián keresztül is. A megyei tanács honlapján követni lehet az autók mozgását egy interaktív térképen:

https://delta.safefleet.eu/safefleet/fleet/

A közel 50 km-es útszakasz, a Lot 3 (Ócfalva, Kányád, Petek, Brassó megye határa fele (DJ137A), valamint Kányád, Jásfalva, Ége, Székelydálya, Homoródszentpéter (DJ133), Homoródszentpál, Oklánd (DJ131), Kovászna megye határa irányába) munkálatairól is beszámoltak: újra közbeszerzés alá került a tervezés az elmaradt munkálatokra, a finanszírozást előterjesztették az illetékes minisztériumnak, hogy át tudják vinni a következő finanszírozási ciklusra.

„Folyamatosan dolgoztunk ezen a projekten, nehezen kaptunk tervezőt. Nehéz volt az újra indulás, de megvan a szükséges dokumentáció. Remélem, továbbra is lesz támogatás, hogy folytatni tudjuk ezt a térség, de a megye életében is fontos beruházást. Ezúton is üzenjük az ottlakóknak, hogy megyünk előre!” – fogalmazta meg a tanácsülésen Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2023. november 27.