Második alkalommal szervezik meg az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciáját 2024 januárjában

Ismertették a II. erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciájának előadóit és legfőbb témáit a csíkszeredai megyeházán november 27-én, hétfőn.

A konferencia 2024. január 26-án nyitja meg kapuit az intézmény amfiteátrumában, amelynek résztvevői: Hargita megye és a környező megyék magán- és állami erdők tulajdonosai, külföldi szakemberek, közbirtokosságok munkacsoportjának képviselői, erdészek.

A konferencia témái 4 panel szerint:

            I Panel: Az új erdészeti alaptörvény, a faanyag helyzete Romániában.

            II Panel: Közvagyon kezelés és felnőtképzési lehetőség a közbirtokosságok számára és innováció az erdőgazdálkodásba.

            III Panel: Természetvédelmi törekvések az erdőgazdálkodásban.

            IV Panel: Karbon kvóta, avagy az új befektetési lehetőségek az erdőtulajdonosok számára, a PNRR: erdőfelújítási támogatás jelenlegi helyzetének megismerése.

Elekes Mózes erdőmérnök, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársa rámutatott a jövő évi rendezvény célkitűzéseire, mint az új erdészeti alaptörvény, közbirtokosságok munkacsoportjainak létrehozása (törvény módosítások, javaslatok, problémák megvitatása érdekében), az erdőtulajdonosok számára információk szolgáltatása, a Európai Unió ezirányú lépéseinek és döntéseinek az ismertetése, klíma intelligens erdők fogalmának az ismertetése, az erdők társadalmi szerepének hangsúlyozása (turizmus, szilvóturizmus), digitalizáció az erdőgazdálkodásba, pályázati lehetőségek, milyen előnyök és pénzbeli juttatásokban részesülhetnek az erdőtulajdonosok.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, Hargita megyében az erdő az ősök által a következő generációkra hagyott értékes vagyon.

– Az erdő mindig is az első helyen állt a Hargita megyei emberek életében, őseink úgy tudták gondozni az erdőt, hogy gyermekeiknek, dédunokáiknak legyen lehetősége jövedelemhez, munkához jutni. Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének tevékenysége kiemelkedő, a csapat munkája számos olyan probléma kidolgozását, megoldását szolgálja, amelyek a jogszabályok és egyes kedvezőtlen döntések miatt adódtak – tette hozzá Borboly Csaba, hangsúlyozva, hogy az európai uniós források jelenleg megkerülik Hargita megyét az erdőtelepítések terén, rengeteg finanszírozási és szabályozási probléma van, amelyekre meg kell próbálni életképes megoldásokat találni.

Kopacz Emőke, a megyei tanács környezetvédelmi részlegének munkatársa elmondta:

–A fenntartható erdőgazdálkodást nem lehet elválasztani a természetvédelemtől. Az egészséges, állat-, növény- és gombafajokban gazdag erdő a természetes egyensúly és biodiverzitás fenntartása és javítása mellett ellenállóbbá válik a kártevőkkel vagy akár az invazív fajokkal szemben, végül pedig jelentősen termékenyebbé válik, ami a gazdasági előnyökben is megmutatkozik.

A második panel – Digitalizálás és innováció az erdőgazdálkodásban – beszélgetéseit Madár Zsolt, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője irányítja. A digitalizálás használata a kommunikációban kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a frissített információk időben eljussanak a felekhez. A felelős erdőgazdálkodás része és biztosítása annak, hogy az erdők állapotával kapcsolatos információk a lehető legátfogóbbak és legfrissebbek legyenek, számos feldolgozási és elemzési követelményt kielégítve. Tartós innovatív együttműködések révén a különböző mezőgazdasági ágazatok – például az erdészet – gyakorlati szereplői, valamint a terület kutatói közösen, partnerségben kereshetnek megoldást az aktuális gyakorlati problémákra vagy kihívásokra.

 Csíkszereda, november 27.