Módosította a költségvetését Hargita Megye Tanácsa, ez indokolta az október 9-i rendkívüli ülés összehívását. De szavaztak meg összegeket a 6%-os áfa-visszaosztásból településeknek, illetve egyéb támogatásokról is döntöttek. Társul a megyei tanács Székelykeresztúr városával a halastavak melletti közel egy km út megépítése érdekében. Többek között ezek voltak a hétfői tanácsülés legfontosabb döntései.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/2207262016318401

A megyei tanács bevétele kiegészül a bánya jövedéki adóval, de ingatlant is adott el Székelyudvarhelyen az intézmény. Ezenkívül az intézménynél és az alintézményeknél történő átcsoportosítások indokolták a teljes költségvetés módosítását.

A 6%-os áfa-visszaosztásból Csíkszentmihály község 140 ezer lejt kap az ajnádi tűzoltótér kialakítására. Csíkpálfalván a villamoshálózat bővítését finanszírozzák, illetve utánfutó vásárlását az önkéntes tűzoltó csapatnak, összesen 120 ezer lej értékben. Csíkszentsimon a lakosság nyilvántartásával leválna Csíkszeredától, ezért ingatlanvásárlásra van szükség. A befektetést 200 ezer lejjel támogatja a megyei tanács. Balánbányán is folytatódnak a fejlesztések, a piac, a híd és az óvoda munkálataira 200 ezer lejt szavazott meg a döntéshozó testület. Csíkszenttamáson a községet Marosfővel összekötő községi utat újítják, ezekre a munkálatokra 500 ezer lejt különített el a megyei tanács. Csíkszentgyörgyön a középületek energiahatékonyságának növelésére irányuló pályázat költségeit 250 ezer lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa.

A Pro Siculi kulturális közösségi társulás tagdíját is megszavazták 120 ezer lej értékben, a Csíkszereda várossal közös társulás a kulturális életet támogatja.

A Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás tagdíját is jóváhagyták, illetve egy autó átadásával is támogatják a társulás tevékenységét. Egy autót átadnak a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnak is, amely főként az aktív turizmus, a gasztronómia fejlesztése és a családbarát programok érdekében fejti ki tevékenységét, sikeresen, mint hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ezúton is gratulált a csapatnak.

Európai asztalitenisz bajnokság társszervezője Hargita Megye Tanácsa, a rendezvényt támogatja az intézmény.

Székelykeresztúron egy közel egy km-es út megépítésére van szükség a halastavaknál, a megfelelő megoldást régóta keresik. Az október 9-i ülésen megszavazták, hogy a megyei tanács társul a várossal, így a város az építéshez biztosítja a területet, így valószínűleg egy szűkített útszakaszt építenek, részletezte Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, cserébe egy másik területet ad át a megye a városnak, amit turisztikai célra tudnak hasznosítani.

Csíkszereda, 2023. október 9.