Konzultálás alatt a Hargita-hegység mesterteve és a Madarasi Hargita átfogó fejlesztési stratégiája

Kettős projektbemutatót tartott a Hargita-Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás szeptember 4-én, szerdán a megyeházán. Az eseményen részt vettek a térség településeinek polgármesterei, valamint a közbirtokosságok vezetői is.  A Planificatio cég képviselője, Csák László, vidékfejlesztési szakember bemutatta a jelenleg készülőben lévő Hargita-hegység mestertervét és a Madarasi Hargita átfogó fejlesztési stratégiáját.

Mindkét dokumentum célja, hogy megfelelően és hatékonyan tudják fejleszteni az Hargita-hegység társágát. Ezek a tervek mindig használható anyagként állnának készenlétben és irányt mutatnának akkor, amikor új fejlesztési tevékenységek, célok jönnek számításba.

A mesterterv magában foglalja a fejlesztési társulások működési stratégiáját, fejlesztési terveit, esetleges jövőbeli beruházásokat, amellyel a térség turisztikai, gazdasági, kulturális és sport fejlesztéseit tudják megvalósítani.

Ezzel egy időben kiemelt fontossággal bír a térségben működő vállalkozókkal, panzió- és szálloda tulajdonosokkal, sípálya-üzemeltetőkkel, beruházókkal való kapcsolattartás. Támogatni kell azokat az elképzeléseket, amelyek közös célt szolgálnak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, bár sok akadályba ütköznek, kiemelkedő eredménynek fog számítani, ha évvégéig elkészül a két tervezet.

– Olyan kompromisszumokra épülő közös jövőképet vetítenek elő ezek a dokumentumok, amelyek segítenek a célzott európai uniós források lehívásában, de ezzel egy időben a helyi beruházókat, vállalkozókat is segíti. Egy családbarát, aktív és természetközeli fenntartható turizmus irányába haladunk, a fejlesztési elképzelések segíteni fognak a vendégek vonzásába és az ehhez szükséges körülmények megteremtésében – tette hozza a megyei tanács elnöke.

Csák László vidékfejlesztési szakember bemutatójában kiemelte, a két dokumentum szorosan összefügg és egymást erősíti. Ahhoz azonban, hogy valóban a térségben élők igényeit és meglátásait is képviselje, szükség van arra, hogy az érintettek is beküldjék, megosszák javaslataikat. Ezt online is megtehetik a https://www.research.net/r/portofoliu  oldalon.

A szakértő elmondta, térségi rendszerbe kellene összefogni a turisták számára vonzó helyszíneket, ezt tudná erősíteni a gyalogos útvonalak és kerékpárutak kijelölése. Négyévszakos turizmus kiépítése lenne a cél, ugyanis a klímaváltozások arra engednek következtetni, hogy nem lehet csak a téli évszakra berendezkedni. A Madarasi Hargita tekintetében azonban számos felmerülő probléma vár megoldásra, ami az infrastruktúrát, a közigazgatási területeket, a viz-, villany- és szennyvízhálózatokat illeti.

Madár Zsolt, a Hargita-Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója szerint a jelenleg 17 tagot számláló társuláshoz további kilenc település kellene csatlakozzon, hogy teljesen lefödje a térséget. Ennek tekintetében átfogó fejlesztési célokat kell meghatározni, amellyel minden település azonosulni tud és a maga javára fordíthatja. A  Madarasi Hargita megyénk egyik legnagyobb turista látványossága, de nincs jelenleg fejlesztési terve. Éppen ezért, arra bíztatja az érintetteket, hogy október 27-ig töltsék ki a dokumentumok kapcsán elkészített kérdőíveket.

A jelenlévők üdvözölték a kezdeményezést. Egyetértettek abban, hogy a térségben felmerülő problémákat is csak összefogásban lehet megoldani, valamint a mindenki számára hasznos fejlesztéseket, a turizmus elősegítését is csak közös gondolkodásban, egymást erősítve érdemes fejleszteni.

Csíkszereda, 2023. október 4.