Készül Hargita megye sportstratégiája 

 

Sajtótájékoztatón ismertették Hargita megye sportstratégiának tervezetét, lépéseit és célkitűzését.

Hargita megye sportstratégiájának középpontjában a Hargita megyében élő emberek és kiemelten a gyerekek állnak.

Ez a stratégia lesz a jövőbeli döntéshozatalok alapja, általa egy lépéssel közelebb kerülünk egy ideális jövőképhez, iránymutató lesz a megyeszintű közös sportfejlesztéshez.

Az Országos Sportstratégiát figyelembe véve készítik el a megyei sportstratégiát, azonban kibővítik még a megyét meghatározó jellemzőkkel. Több célkitűzést is szerepel a sportstratégia víziójában, ilyen az egészséges Hargita megyei lakosság, eredményes és egészséges Hargita megyei sportoló közösség és a szakmailag fejlett, Hargita megyei sportszakember közösség.

Jelenleg az előkészítések zajlanak a stratégiához és október vége – december közepe közötti időszakra szeretnék konzultációra bocsájtani.

Arra kérnek minden szakembert, civilt és sportolót is, hogy aktívan vegyenek részt majd a sportstratégia konzultálási időszakában.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint, egyre többen válnak a kényelem rabjává, eltávolodnak a rendszeres mozgástól és ezen változtatni kell.

Mint mondta, nem siették el a megyei sportstratégia elkészítését, így az országos stratégiát is beépítve és kiegészítve a megyei jellegzetességekkel tudnak tovább haladni.

Bíró Barna Botond a megyei tanács alelnöke kifejtette, a járványidőszak ellehetetlenítette a fizikai megbeszélések szervezését, ezért úgy döntöttek, hogy elhalasztják a sportstratégia elkészítését. Az Országos Sportstratégia egyfajta kibővítése is lesz a Hargita megyei sport stratégia, mivel tartalmazni fogja a helyi jellegzetességeket is. Hargita megye jól kiépített sport infrastruktúrával rendelkezik, amelyet folyamatosan bővítünk, hogy minden megyei lakosnak legyen lehetősége a rendszeres mozgásra.

Ábrahám Előd a Smafta Sporttanácsadó Iroda részéről elmondta az egyik legfontosabb dolog a hozzáállás megváltoztatása.

— Egy nemrégi felmérés szerint a csíkszeredai gyerekek 40-45% -a sportol, ez megyeszinten is kiemelkedőnek számít, de az országos átlaghoz képest is egy jelentős eredmény. A sportstratégia létrejötte megyeszinten segítene ennek az aránynak a növelésében. Éppen ezért kérik a szakemberek hozzájárulását, akiket minden területen személyesen is felkeresnek majd, hogy hatékonyan és felelősségteljesen járuljanak hozzá a stratégia minőségi kialakulásához, megírásához.

Több mint kilencven sportág közül lehet választani Hargita megyében. A szülők nagy szerepet játszanak a hozzáállás megváltoztatásában, hiszen az egészséges életmódot már gyerekkorban kell megalapozni — tette hozzá a stratégia kidolgozásával megbízott szakember.

A tervek szerint december végére lesz véglegesítve a sportstratégia, jelenleg a stratégia vázának összeállításán dolgoznak.

 

Csíkszereda, 2023. augusztus 31.