Rendkívüli tanácsülést tartott Hargita Megye Tanácsa  

 

Az úzvölgyi katonatemető ügyének rendezése érdekében Hargita Megye Tanácsa társul Csíkszentmárton Önkormányzatával, illetve várják további települések társulását. Székelyudvarhelyen több mint tíz éve működik a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság keretében egy rehabilitációs központ, ennek a belső felújítását és a gépek cseréjét végeznék el az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) támogatásával. Szentegyháza önkormányzata kapott támogatást Hargita Megye Tanácsától, ezek voltak a július 19-i rendkívüli ülés legfontosabb döntései, amelynek sürgősségét a PNRR pályázat benyújtási határideje indokolta.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/267850885883590

A Székelyudvarhelyen működő rehabilitációs központ járóbetegeknek szól, különböző terápiákkal, amelyekre nagyon nagy az igény, ismertette a részleteket Elekes Zoltán, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság vezetője. A most jóváhagyott pályázattal a terápiákra használt gépeket szeretnék cserélni, illetve belső felújításokat elvégezni, ismertette a részleteket.

Szentegyházának a 6%-os áfa-visszaosztásból szavazott meg támogatást a döntéshozó testület különböző területrendezési munkálatokra, a legfontosabb munkálatokat a helyi vezetéssel közösen határozták meg, mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Csíkszentmárton község részéről érkezett felkérés a megyei tanácshoz egy társulás létrehozására annak érdekében, hogy rendezni tudják az úzvölgyi temető ügyét. Borboly Csaba úgy fogalmazott, várják további települések társulását, ahol úgy gondolják, segíteni tudják az ügyet. Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a társulásra vonatkozó határozatot Csíkszentmárton község hétfői ülésén elfogadta.

„Fontosnak tartjuk a közös fellépés lehetőségét. Az elmúlt időszakban is számos hivatalt megkerestünk, az államelnöki hivatalhoz, a belügyminisztériumhoz és a hadügyhöz is fordultunk az ügyben. Végig kiálltunk és kiállunk Csíkszentmárton mellett, ezúton is köszönöm a megyei tanács munkatársainak, hogy felvállalják ezt az ügyet. Egyedüli lehetőségünk a törvény!” – mondta Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke azt is elmondta, hogy közvéleménykutatást végeztek a lakosság körében, amelyből kiderült, hogy a lakosság 96 százaléka támogatja a társulás ötletét, a témában a legnagyobb elégedettség a megyei tanács munkáját övezi, és az országos vezetésben levő politikumot hibáztatják a helyzet kialakulásáért.

„Újra nyugalom és béke kell legyen a temetőben, és minden nemzetiségnek, amelynek hősei oda vannak eltemetve, lehetőséget kell adni a kegyeletteljes emlékezésre. Törvényes eszközökkel vissza kell állítani a rendet, a cirkusz keresése nem szolgálja az ügyet. Még sok a munka, de folytatni kell a párbeszédet a helyi intézmények szintjén, országos szinten, de az államközti kapcsolatokban is” – fejtette ki a megyeelnök.

A témához kapcsolódó adatok és információk az alábbi linken tanulmányozhatók, a honlap folyamatosan bővül: uz.hargitamegye.ro

Csíkszereda, 2023. július 19.