Az egyetértés, a kölcsönös tisztelet, a békés tüntetések iránti vágy az elesett hőseinknek, ezek voltak azok az értékek, amelyek Hargita és Bákó megye képviselőinek, illetve Hargita megye prefektusának, Bákó megye prefektusának, Hargita Megye Tanácsának elnökének, Csíkszentmárton és Dormánfalva polgármesterének, valamint a Védelmi Minisztérium képviselőinek június 30-i találkozó alapját képezték.

Ezeket az értékeket tartalmazza a Csíkszentmárton község helyi tanácsa által jóváhagyott határozat is, amely a község közterületén lévő temetők bekerítésénél megengedett viselkedésről és cselekedetekről szól.

E tekintetben a határozat szankciókról is rendelkezik, az V. fejezetben foglaltak szerint. A szabálysértések, 17-19. cikkelye, kimondja: a jelen rendelet által előírt szabálysértésekre a szabálysértések jogi szabályozásáról szóló 2/2001. számú kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni, amelyet a 180/2002. számú törvény hagyott jóvá a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel.

A 2/2001-es törvényerejű rendelet értelmében a bírság felső határa 2.500 lej a községek, városok, községek helyi tanácsainak határozataiban megállapított szabálysértések esetében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nem bátorítja az erőszakos tüntetéseket és a közvélemény felbujtását törvénysértő cselekedetekre.

Ezzel kapcsolatban Hargita Megye Tanácsa – Borboly Csaba elnökön keresztül – feljelentést fogalmazott meg Mihai Tîrnoveanu ellen uszítás, rongálás, birtokháborítás miatt.

A helyi hatóságok csak azokat a rendezvényeket támogatják, amelyeken a hősök előtt tisztelegnek, tiszteletben tartva az elesettek áldozatát, ahogyan minden demokratikus nemzet teszi a hazájukért elesettek emlékére.

Csíkszereda, 2023. július 7.