Miután a közelmúltban végrehajtották a bákói fellebbviteli bíróság ítéletét az úzvölgyi katonatemetőben, Hargita és Bákó megye képviselői, a két megye prefektusa, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csíkszentmárton és Dormánfalva polgármestere, valamint a védelmi minisztérium részéről június 30-án, pénteken találkoztak azzal a céllal, hogy párbeszédet folytassanak az intézmények között az elesett hősök emlékhelyén történő civilizált események biztosítása érdekében.

A jelenlévők a törvények tiszteletben tartására szólítottak fel, és felszólítottak minden olyan tüntetés elkerülésére, amely nemzetiségtől függetlenül sérti a hősöknek kijáró tisztelet megadását.

A helyi hatóságok támogatják a hősök emlékére rendezett eseményeket, tiszteletben tartva az elesettek áldozatvállalását, ahogyan minden demokratikus nemzet teszi a hazájukért elesettek emlékére.

A jelenlévők közös megegyezésre jutottak abban is, hogy minden nemzetnek, amely az Úz-völgyében harcolt, legyen kijelölt helye, ahol a jövőben megemlékezéseket tartanak.

Csíkszereda, 2023. július 4.