Personalul împuternicit al Consiliului Județean Harghita va controla, constata contravențiile și va aplica sancțiunile în parteneriat cu IPJ Harghita

 

Drumurile județene sunt în administrarea și monitorizarea Consiliului Județean Harghita, prin Direcția Tehnică, în acest sens, vehiculele cu gabarit depășit au voie să circule pe drumurile județene doar cu o Autorizație Specială de Transport.

Autorizația Specială de Transport poate fi solicitată prin completarea unui formular care trebuie trimis la avizaredrumuri@judetulharghita.ro, iar dacă datele vehiculului sunt deja în sistem, este suficientă completarea unei cereri. Valabilitatea autorizațiilor eliberate este de obicei de 30 și 90 de zile, Consiliul Județean Harghita putând  suspenda eliberarea autorizațiilor dacă condițiile meteo o impun.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Harghita nr. 383/2021 a fost aprobat Regulamentul privind circulația pe drumurile publice județene a vehiculelor rutiere cu greutăți și/sau dimensiuni de gabarit care depășesc limitele maxime prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare .

Pentru punerea în aplicare a hotărârii mai sus menționate, au fost împuternicite mai multe  persoane din cadrul aparatului de specialitate al consiliului județean, care vor avea calitatea de agenți constatatori și care vor exercita controlul pe drumurile județene.

În sprijinul derulării în bune condiții a acestei activități a fost semnat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Harghita și Inspectoratul de Poliție Județean Harghita, al cărui obiectiv este de a sprijini activitatea agenților constatatori prin participarea cu personal specializat la acțiunile de verificare a vehiculelor care au gabarit depășit.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat în acest sens necesitatea bunei colaborări între instituții și cetățeni, deoarece nerespectarea obligației de a solicita Autorizație Specială de Transport, afectează atât calitatea drumurilor județene cât și cetățenii.

“Lipsa autorizației de transport periclitează circulația pe drumurile județene prin deteriorarea acestora, ceea ce are impact și asupra cetățenilor. Având în vedere că de-a lungul timpului am solicitat și sprijinul populației pentru a identifica acele vehicule care circulă fără autorizație, ținând cont de numeroasele sesizări primite, am semnat un protocol cu Inspectoratul de Poliție și am împuternicit persoane din aparatul de specialitate, care, împreună cu agenții de poliție, să participe la verificarea vehiculelor cu gabarit depășit.  Trebuie toți să conștientizăm că suntem responsabili de conservarea calității drumurilor județene prin acțiunile noastre, și este mult mai simplu să soliciți o autorizație, decât să ajungi la sancțiuni” a subliniat Borboly Csaba.

Totodată, președintele face apel în continuare la cetățeni pentru a semnala vehiculele cu gabarit depășit care nu se află pe lista cu autorizații valabile, în acest sens lista putând fi verificată pe pagina Consiliului Județean Harghita, https://judetulharghita.ro/autorziatie-speciala-de-transport-ast/.

Instituția a pus la dispoziția cetățenilor un număr de telefon  0266-207774 și o adresă de e-mail  dispeceratdrumuri@judetulharghita.ro, pentru a transmite sesizările cu privire la vehiculele cu gabarit depășit.

Miercurea Ciuc, 30 iunie 2023