Încă o dată, Guvernul a pus consiliile locale și județene într-o situație dificilă, deoarece prin OUG 175/2020, le-a stabilit acestora responsabilitatea pentru adăpostirea și îngrijirea animalelor maltratate sau abandonate, pentru o perioadă de 45 de zile.
În plus, legislația prevede acordarea unei îngrijiri în conformitate cu standardele UE, ceea ce echivalează cu condițiile de hotel pentru oameni.
De aceea, pe lângă numeroasele proceduri de achiziții publice, munca pe teren și consultări, Consiliul Județean Harghita a depus și un amendament la lege pentru a nu fi în situația de a nu putea îndeplini aceste condiții, și astfel pasibilă de sancțiuni.
Așa cum prevede legea actuală crearea unui adăpost pentru animale trebuie să respecte o serie de standarde de sănătate și siguranță a animalelor, astfel, trebuie asigurate condiții de lux, în locul garantării nevoilor de bază și siguranța.
În 2022, Consiliul Județean Harghita a lansat o procedură de achiziție publică pentru contractarea serviciilor de adăpostire și îngrijire a animalelor abandonate sau abuzate, dar, în ciuda eforturilor depuse, nimeni nu s-a prezentat.
În prezent este activă o procedură de achiziție publică directă care are drept scop contractarea „Serviciilor de adăpostire pentru efectuarea serviciului public de adăpostire a animalelor pe raza județului Harghita, conform OUG nr. 175/2020, respectiv Legea nr. 205/2004”, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 06.07.2023, ora: 12:00.
http://achizitiipublice.judetulharghita.ro/…/cumpararid…
În același timp, au fost contactate adăposturile de câini existente, dar, din păcate, acestea nu au capacitatea de a prelua mai multe animale. Totodată, hotărârea de guvern prevede găzduirea tuturor animalelor, dar, în acest moment, în județ există doar adăposturi pentru câini.
În paralel, s-a luat legătura cu consiliile locale pentru a identifica posibile clădiri și terenuri care ar putea fi potrivite în acest scop. Personalul Consiliului Județean se deplasează pe teren ținând legătura cu autoritățile implicate pentru a identifica locații adecvate. În prezent, discuțiile sunt în curs de desfășurare cu primăriile din Mărtiniș, Atid, Sărmaș, Toplița. În cazul în care una dintre aceste municipalități va fi de acord să pună la dispoziție un spațiu, va mai fi necesară crearea condițiilor adecvate, asigurarea personalului și obținerea autorizațiilor.
În același timp, Consiliul Județean Harghita a depus o solicitare de modificare a legii pentru a schimba regulamentul actual cu un regulament mai simplu, mai ușor de realizat, care să fie în interesul animalelor.
“Cele de mai sus arată că legea nu poate fi aplicată, motiv pentru care am depus deja un amendament la lege pentru a ne asigura că salvarea animalelor nu este pusă în pericol de cereri nerealiste. Trebuie asigurate nevoile de bază ale unui animal, hrană, apă, siguranță și un nou stăpân cât mai curând posibil. În comparație, ei cer condiții de lux, ceea ce face aproape imposibilă rezolvarea problemei. Suntem preocupați în primul rând de animale, aceasta este o situație care trebuie rezolvată. Solicităm sprijinul tuturor în această problemă, deoarece este în interesul comun ca aceste animale să poată fi relocate în condiții de siguranță” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Raportul de specialitate pe această temă poate fi consultat la următorul link: https://judetulharghita.ro/serviciul-de-adapostire-a…/
Miercurea Ciuc, 22 iunie 2023