Véget ért a Hargita megyében a mozgósítási gyakorlat

Június 12-16. között Hargita megyében lezajlott a MOBEX HR-CV-23 nevű mozgósítási gyakorlat, amelynek célja a helyi közigazgatási hatóságok, intézmények és gazdasági szereplők gazdasági és emberi erőforrás felmérése volt Hargita megyében, annak érdekében, hogy meghatározzák a védelmi erőfeszítések támogatásához szükséges anyagi, pénzügyi és emberi erőforrásokat, valamint a gazdasági és társadalmi tevékenységek folyamatosságának biztosítását mozgósítás és hadiállapot idején.

A gyakorlat keretében a Hargita megyében lakó, a mozgósítási tervekben szereplő tartalékosok egy részét katonai alakulatokhoz hívták be, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően konkrét kiképzési tevékenységet végezzenek.

A gyakorlat lebonyolításával kapcsolatban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott minden intézménynek, amely részt vett a gyakorlat zökkenőmentes lebonyolításában. Ugyanakkor hangsúlyozta, a mozgósításra vonatkozó jogszabályokat és az ilyen gyakorlatokból eredő valamennyi tevékenységet a jelenlegi európai és globális kontextus figyelembevételével kell aktualizálni.

— Sajnálom, hogy a gyakorlat kezdete előtt nem volt lehetőségünk kommunikálni. A lehető legtöbb információt kell terjeszteni minden kommunikációs csatornán keresztül, hogy a lakosság jól informált legyen az őket érintő intézkedésekről. A megye polgárait jól kell tájékoztatni az ilyen gyakorlatok előtt, hogy elkerüljük a pánikot, a szélsőséges fellépéseket és az álhírek terjedését — tette hozza a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2023. június 16.