A Csíki Sör Manufaktúrában tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa

Csíkszentsimon község fontos a térségben és Hargita megyében a gazdaságfejlesztés terén, de turisztikai vonzerővel is bír, illetve nyáron koncertek helyszíne, köszönhetően azoknak a beruházásoknak, amelyek mellett 2017-ben elvi határozatával kiállt Hargita Megye Tanácsa is. De a Csíki Sör Manufaktúra mellett az önkormányzattal is jó a megyei tanács együttműködése, több közös projekt valósult már meg, vezette fel Borboly Csaba megyeelnök a június 12-i rendkívüli tanácsülést, amelyet a simoni sörgyárban tartottak.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/664677169010464

Kozma István, a község polgármestere elmondta, a vállalkozásnak és programjaiknak köszönhetően egy fontos találkozási pont lett a község. Az elöljáró köszönetet mondott a megyei tanácsnak a folyamatos támogatásért, illetve terveikről számolt be, mint ingatlanoknak a fiatalok rendelkezésére való bocsátása, óvoda építése stb.

Ez alkalommal is szavaztak meg támogatást Csíkszentsimon községnek, 500 ezer lejt a kultúrotthonok felújítására. A 6%-os áfavisszaosztásból további településeket is támogatnak: Etéd orvosi rendelőre és kultúrotthonra, Máréfalva és Oklánd tűzoltószertár építésre, Székelyvarság óvodára kapott támogatást. Parajd községnek helyi utak javítására, Zetelaka önkormányzatának útjavításra és villanyhálózatra adnak pénzt, Csíkszentgyörgynek pedig tűzoltó jármű vásárlására.

Egy kincstári hitelre is rábólintott a testület, erre azért van szükség, hogy folytatni tudják az elkezdett útépítéseket megyeszerte, részletezte Borboly Csaba.

Idén a korábbi évekhez képest több kulturális pályázatot nyújtottak be a megyei tanácshoz, több mint 170-et, számolt be Bíró Barna Botond alelnök. A június 12-i tanácsülésen az elbíráló bizottság tagjairól döntött a testület.

Költségvetésmódosításról is szavaztak, erre a megyei sürgősségi kórház beruházásai, illetve Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége költségvetésmódosítása miatt volt szükség.

Egy program elindításáról számolt be Borboly Csaba, amelynek keretében engedélyezett tartályokkal szerelnék fel azokat a településeket – főként a tanyavilágban -, ahol tűz esetén problémát jelent a víz elérése. Az elképzelés szerint a megyei tanács vásárolná meg a tartályokat, a helyi önkormányzatok pedig finanszírozzák ezeknek a földbe helyezését.

Bíró Barna Botond ismertette azt a pályázatot, amelynek finanszírozásával elektromos iskolabuszokat szerezhetnek be a települések. Ez főként az elszigetelt kis települések esetében fontos, ahonnan nehézséget okoz az iskolába járás. A pályázat benyújtásának határideje június 13.

Utolsó napirendi pontként a gyergyócsomafalvi Csalóka óvoda felújítására szavazott meg támogatást a testület.

Csíkszereda, 2023. június 12.