Echipa Consiliului Județean Harghita la Tallin, pentru transformarea digitală a societății

 

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/

Consiliul Județean Harghita face demersuri în procesul de digitalizare încă din anul 2019 când o echipă a realizat o vizită de studiu la Tallin, Estonia. Scopul instituției este de a deveni un bun exemplu la nivel european prin transparentizarea proceselor, reducerea birocrației și lucrul în echipă cu cetățenii.

Anul acesta, în perioada 04-06 iunie 2023, echipa de proiect DigitHR, a Consiliului Județean Harghita, s-a reîntors la Tallin, Estonia, pentru a participa la consfătuiri profesionale în domeniul digitalizării administrației publice locale, la sediul E-Governance Academy, e-Estonia Briefing Center. Totodată, echipa de proiect a participat la seminarul Comisiei ENVE pe tema „Accelerarea tranziției către o economie circulară în orașe și regiuni”.

Scopul deplasării l-a reprezentat identificarea de bune practici și evaluarea posibilităților de colaborare în domeniul economiei circulare și în domeniul digitalizării, precum și evaluarea posibilităților de dezvoltarea de parteneriate în vederea accesării de fonduri prin proiectele europene.

Proiectul „Servicii online pentru facilitarea interacțiunii cu cetățenii judeţului Harghita – DIGIT-HR” a fost câştigat de Consiliul Judeţean Harghita, având un buget total de 2.987.078 de lei şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020, finanţarea nerambursabilă reprezentând 98% din valoarea proiectului.

Implementarea acestuia va pune bazele unei administrații publice moderne, capabilă să ofere decidenților instrumentele necesare implementării politicilor publice în interesul cetăţenilor, iar locuitorilor judeţului un acces mai rapid şi cu mai puţine eforturi la serviciile oferite de administraţia publică judeţeană, ca urmare a simplificării procedurilor şi implementării platformelor de servicii electronice.

Perioada de implementare a proiectului va fi de 16 luni; a început în 3 iunie 2022, activităţile proiectului urmând să fie realizate până în data de 2 septembrie 2023.

În cadrul întâlnirii cu reprezentații E-Governance Academy echipei de proiect i s-a prezentat modul în care funcționează organizația și modul în care își derulează proiectele. Principalele domenii de activitate ale academiei sunt: smart government, xroads, interoperabilitatea sistemelor, identitatea digitală, portaluri pentru cetățeni, managementul proiectelor, traininguri, dar totodată academia calculează și un index de securitate cibernetică națională (NCSI – national cyber security index) pentru țările lumii (https://ncsi.ega.ee/ncsi-index/).

Academia cooperează atât cu administrații centrale cât și cu administrații regionale sau locale. Reprezentanții academiei au subliniat câteva aspecte care sunt importante din experiența lor în procesul de digitalizare a administrațiilor și a serviciilor oferite cetățenilor: focus pe implementare open system (nu open source), portal centralizat și cu standardizarea interfețelor pentru nivel local. Totodată, un mare accent trebuie pus pe securitate cibernetică, precum și pe coordonarea tehnologiilor.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate, de asemenea, bune practici din alte țări și echipa de proiect a avut posibilitatea să dezvolte teme importante pentru Consiliului Județean Harghita, privind procesele de digitalizare ale instituției și digitalizarea serviciilor oferite cetățenilor județului.

La întâlnirea de la e-Estonia Briefing Center, i-a fost prezentat echipei consiliului județean succesul Estoniei în crearea unei societăți digitale. Estonia are  99% dintre servicii  digitalizate.

Ca și aspecte care au contribuit la succesul Estoniei au fost: crearea identității online și centralizarea serviciilor, cooptarea mediului privat și dezvoltarea parteneriatelor public-privat, astfel crescând încrederea populației în sistem, dar crescând totodată și ușurința de a folosi platformele dezvoltate și popularitatea în rândul locuitorilor. Un alt aspect important subliniat a fost transparența sistemului, care a contribuit substanțial la succesul proiectului.

Ca și recomandare pentru dezvoltarea unui sistem local a fost colectarea și crearea de baze de date structurate, procese simplificate, cooperare cu municipalități și crearea de servicii care aduc valoare populației.

Mai multe informații referitoare la proiect pot fi găsite aici: https://www.facebook.com/judetulharghita/posts/

Miercurea Ciuc, 8 iunie 2023