A fost acordat Premiul Altruism unor entități și lucrători din domeniul social

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita(DGASPC) și Consiliul Județean Harghita au organizat luni, 22 mai, în cadrul celei de a XIX-a ediții a Zilelor Județului Harghita, conferința profesională intitulată „Valorile noastre în domeniul asistenței sociale. Provocări și viziuni actuale”.
Evenimentul avut loc la sediul Asociației Persoanelor cu Dizabilități din Județul Harghita – Casa Solidarității și s-a desfășurat cu participarea a circa 120 de specialiști în domeniul asistenței sociale – reprezentanți ai organizațiilor civile harghitene, ai autorităților locale din județ, precum și ai direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din județele Mureș, Covasna și Harghita.

Scopul evenimentului a fost promovarea dialogului între specialiștii care își desfășoară activitatea în domeniul protecției copilului, adulților și a persoanelor în vârstă.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că activitatea lucrătorilor sociali, deși presupune multe situații dificile, este un bun exemplu pentru toți, fiind inspirație și motivație.

„Cred că tot ceea ce ați realizat în ultimii ani a adus foarte multă bucurie celor aflați în nevoie, iar noi, cei care am văzut rezultatele obținute, cu foarte multă muncă și greutăți, suntem impresionați și convinși că merită să lucrăm în acest domeniu. Astăzi premiem câteva entități, dar toți cei prezenți ar trebui să fiți premiați pentru că ceea ce realizați este un exemplu” a adăugat Borboly Csaba.

În continuare, din partea autorității județene președintele Borboly Csaba a înmânat „Premiul Altruism” colectivului Asociației Persoanelor cu Dizabilități din Județul Harghita, a Căminului pentru persoane vârstnice „Sfânta Elisabeta” din Gheorgheni, a Fundației Orban din zona Odorhei precum și ai Compartimentului de prevenire a marginalizării sociale din cadrul DGASPC Harghita pentru activitatea lor remarcabilă, prin care au contribuit – într-un mod inovator – la sprijinirea persoanelor cu dizabilități, la îngrijirea vârstnicilor, a copiilor cu dizabilități severe, precum și a persoanelor marginalizate, care trăiesc în sărăcie profundă, la reducerea inegalităților sociale, luând în considerare prioritățile și nevoile locale specifice.

Elekes Zoltan, directorul DGASPC Harghita, i-a felicitat pe cei prezenți, apreciind faptul că domeniul de activitate nu este foarte ușor, subliniind “tot timpul trebuie să fim cu mintea deschisă în a învăța lucruri noi”.

Temele principale ale conferinței au fost dezvoltarea rețelei de asistenți maternali profesioniști, prevenirea, suprimarea și eliminarea abuzului asupra copiilor, îngrijirea și protecția adulților precum și bullyingul în rândul elevilor.

În cadrul conferinței asistentul social Márton Klára din cadrul DGASPC Harghita a prezentat trecutul și prezentul rețelei de Asistență Maternală Profesionistă (AMP), făcând referire și la semnele de întrebare privind viitorul acesteia.

Reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert a vorbit despre sprijinirea familiei și protecția copilului prin dezvoltarea comunității, iar în prezentarea intitulată „Punctele dureroase, rănile sângerânde” directorul adjunct al DGASPC Covasna, Szász Katalin a subliniat importanța prevenirii, suprimării și eliminării abuzului asupra copiilor.

În cea de a doua parte a conferinței directorul DGASPC Mureș, Miklea Hajnal Katalin a prezentat provocările inerente îngrijirii adulților cu dizabilități, iar psihologul școlar Boros Melinda a vorbit despre „Recunoașterea semnelor bullying-ului și gestionarea acestuia”.

Între prezentările specialiștilor au avut loc programele artistice ale tinerilor beneficiari ai DGASPC Harghita. Astfel, înainte de înmânarea premiilor corul Complexului de Servicii Miercurea Ciuc, condus de cantorul Bisericii Catolice din Cioboteni, Borcsa Gergely, a interpretat cântecul „Să te binecuvânteze Domnul”, corul fiind acompaniat de trei tineri, care au cântat la sintetizator și chitară. Un tânăr talentat din rețeaua AMP, sosit tocmai de la Toplița pentru acest eveniment, a interpretat cu vioară cântecul lui Eugen Doga, intitulat „Gramophone Waltz”. O tânără flautistă, elevă a Liceului de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc, beneficiară a rețelei AMP, a interpretat Russisches Zigeunerlied, scris de Wilhelm Popp. Ultimul moment artistic a fost susținut de dansatorii Complexului de Servicii Ocland, care au prezentat un scurt moment de dans de societate, coreografia fiind semnată de tânărul beneficiar Kádár Elemér.

În pauză și la finalul evenimentului cei prezenți la conferință au admirat expoziția alcătuită din mini mobilierul pictat tradițional și obiectele de ceramică realizate de beneficiarii Complexului de Servicii Ocland, precum și expoziția foto realizată din lucrările beneficiarului Karácsony Miklós din cadrul APM și a colegului nostru Szökő Sándor, care oglindesc atmosfera evenimentului tradițional al DGASPC Harghita, Zilelor Talentelor.

Miercurea Ciuc, 22 mai 2023