Több támogatás, kevesebb önrész!

Hargita Megye Tanácsa javaslatait is figyelembe véve jobb pályázati lehetőségeket ír ki az illetékes minisztérium

Hargita Megye Tanácsa több mint két éve dolgozik azon, hogy az illetékes minisztérium a Hargita megyei gazdatársadalom sajátosságait is figyelembe véve írja ki pályázatait.

Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár jó hírrel szolgált március 24-én a megyeházán megszervezett Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumon. Felszólalásában örömmel közölte a jó hírt, amelyről az esemény előtt nem sokkal értesült, miszerint a következő pályázatok támogatási része nőtt, így az önrész csökkent. A fiatal gazdák számára 80 százalék lesz a támogatás és 20 százalék az önrész, a negyven év feletti, tapasztalt gazdák számára pedig 65 százalékra nőtt a támogatás. Hargita megye országos szinten élen jár az állattenyésztéssel kapcsolatos lehívott pályázatok terén.

A pályázatok könnyítésének köszönhetően még több gazda tud majd sikeresen pályázni. A megfelelő pályázatok biztosításával egy jó alapot tudnak biztosítani a fejlődésre a székelyföldi gazdatársadalom számára.

A fórumon több mint kétszáz képviselő és gazdaszervezet volt jelen.

Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint húsz esztendeje már annak, hogy különböző fórumok által egy olyan rendszert kezdtünk el kialakítani, amely keretében a gazdák meg tudják osztani egymással a hasznos információkat, a tudást, a módszereket.

Az esemény egységesen összefogta a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyar gazdák által alkotott társulásokat.

A meghívottak beszámoltak az elmúlt év eredményeiről, tevékenységeiről és ismertették a 2023-as évre vonatkozó terveiket, programjaikat, amelyek még nagyobb szerepet kapnak, ugyanis bővül a falugazdász-hálózat.

— Gratulálok a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének, hogy a székelyföldi gazdák legkiválóbbjait sikerült felsorakoztatniuk. A Székelyföldi Falugazdász-hálózat az egyik legkiemelkedőbb projektünk, mindez a székelyföldi gondolkodás és együttműködésnek köszönhető.  A csíki területi RMDSZ-el összefogva Hargita Megye Tanácsa is teljes mértékben támogatja a székelyföldi gazdákat — Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke videóüzenetben üdvözölte a résztvevőket.

https://fb.watch/jtthNY4F1C/

Becze István, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke szerint ez az egyik legfontosabb szakmai eseménye az egyesületnek, ahol különböző problémákat és kérdéseket tudnak megbeszélni a három megyéből érkező gazdák képviselőivel.

Éppen ezért a fő céljuk az volt, hogy minden magyarlakta településről legyen egy együttműködő szervezet, amely képviseli a helyi gazdákat a fórumban.

Csíkszereda, 2023. március 24.