Borboly Csaba: ne feledkezzünk meg az anyaországon kívül élő magyar közösségekről.

A Régiók Európai Bizottsága márciusi plenáris ülésén elfogadtak egy újabb jelentéstervezetet, amelynek címe ,,A keleti partnerség jövője helyi és regionális szemszögből” és amelynek jelentéstevője Alin-Adrian Nica, Temes Megye Tanácsának elnöke.

A fent említett jelentés 2 országot érint hangsúlyosan, Ukrajnához tartozó Kárpátálját, illetve Szerbiához tartozó Vajdaságot, az őshonos kisebbségek jogainak az érvényesülését tekintve fő prioritásként.

Borboly Csaba jelentéstevő az elkészült dokumentum által javasolt irányelvek módosítására tett javaslatokat, melyeket az ülés során pozitívan fogadtak és megszavaztak.

Borboly Csaba, jelentéstevő a következő fontos szegmenseket emelte ki, illetve javasolta:

-A keleti partnerség jövőjével kapcsolatosan fontosnak tartom, hogy ne feledkezzünk meg azokról az anyaországon kívül élő magyar közösségekről sem, akik nem EU tagországaiban élnek, mint például a kárpátaljai és a vajdasági magyarok. Főként a jelenlegi válságos időszakban, fontos, hogy elsőbbséget élvezzenek.

Ennek érdekében kiemeltem a kisebbségek és a nyelvi jogok védelmét, hogy része legyen a jelentésnek, hisz ebben a témakörben is hasonló fontosságot kell képezzen, mert pontosan annyira prominens, mint bármilyen más EU politika, mint például a zöld átállás, a digitális jólét és a gazdasági- és energiaválság kérdésköre. A kisebbségek védelme nem lehet kevésbé fontosabb!

A Régiók Európai Bizottsága meghirdette a fiatal választottaknak szóló programját, melyről bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://fb.watch/jiLVxmbrG8/

Csíkszereda, március 16.